POLIGONI ZA OLIGARHE

SVI PUTINOVI MILIJARDERI Najbogatiji je vlasnik Arsenala, Abramovič je 14., a šef Monaca je tek na 16. mjestu

Moskovsko izdanje Forbesa objavilo je popis 111 ruskih milijardera, koji ukupno imaju čak 500 milijardi dolara. Već četvrtu godinu najbogatiji je Ališer Usmanov, koji se bavi metalurgijom i internetom, a nastoji preuzeti većinski paket slavnog londonskog kluba
 AFP/Getty images

Iako se zbog krize u Ukrajini, koja ekvilibrira na rubu građanskog rata, zaoštrajavu politički i gospodarski odnosi Rusije i Zapada, i Moskva i Bruxelles žive u strahu od prijetnji sankcijama koje mogu izazvati novu recesiju i baciti Europu u ambis krize, u Rusiji ipak još uvijek raste broj dolarskih milijardera. Novi popis najbogatijih Rusa koji je objavilo moskovsko izdanje Forbesa pokazuje kako je u zadnjih desetak godina došlo do velikih promjena među vladarima gospodarske i financijske moći. Naime, još prije kakvih pet godina u popis 200 najbogatijih Rusa ulazili su oni čije se bogatstvo procjenjivalo na najmanje 210 milijuna dolara, dok je sada za ulazak na taj zavjetni izdašni popis trebalo na svom kontu imati najmanje pola milijarde dolara. Onih Rusa koji imaju najmanje milijardu dolara u svom džepu je čak 111, uz još njih 11 na samom rubu te magične brojke s bogatstvom između 910 i 990 milijuna dolara. A još lani, pravih milijardera bilo je “tek” 96, a ukupno njihovo bogatstvo sada je na samom rubu - 500 milijardi dolara. Usporedbe radi, devizne zalihe Rusije iznose isto toliko.

U popis su ušli samo “privatni kapitalisti”, jer Rusija je još uvijek država u kojoj vodeća mjesta drže mnoge državne tvrtke poput Gazproma, Rosnjefta, Sberbanke ili Ruskih željeznica. Da novac nije previše raspršen pokazuje i to što je u 18 godina tek 309 bogataša bilo na tom popisu, mada ih se tek 36 uspjelo održati sve ove godine. Najuspješniji je i onaj s neupitnom svjetskom nogometnom slavom, Roman Abramovič, koji je četiri godine zaredom bio prvak, 2004. - 2007., kao i samozatajni Vladimir Lisin (danas 4. sa 16,6 milijardi USD). On najbolje, među bogatim magnatima, on čuva tajnu svoje obitelji pa se pouzdano ne zna ni koliko djece ima, ni gdje točno živi.

Milijarda u Facebook

Ta privatnička “zlatna milijarderska stotica” kontrolira više od 35 posto cjelokupnog ruskog nacionalog bogatstva.

I ove godine, kao i prethodne tri, na prvom mjestu zadržao se ruski biznismen uzbekistankog podrijetla, 60-godišnji Ališer Usmanov, koji se bavi matalurgijom te internetskim e-mail i socijalnim mrežama (vlasnik je “mail.ru” i ima dionice Facebooka vrijedne milijardu dolara), a posjeduje i 26 posto (cilj mu je većinski paket) londonskog Arsenala, koji je u godinu dana povećao svoj kapital za dodatnu milijardu dolara pa je sada, prema Forbesu, težak 18,6 milijardi. Usmanov je od prvog pojavljivanja na popisu 2004., kada je bio 36. s milijardom dolara, u ovih deset godina povaćeo svoje bogatstvo za 18 puta, a u toj kategoriji je prošlogodišnji brončani, kralj plina (Novatek) i kemijske industrije (Sibur) Leonid Miheljson. U ovih je deset godina uvećao svoje bogatstvo za nevjerojatna 34 puta! Ni vlasnik nogometnog kluba Monaca, našeg drugog golmana reprezentacije Danijela Subašića, nije zanemariv - Dmitrij Ribolovljev je u deset godina povećao svoju dobit za solidna 22 puta te trenutačno broji 8,8 milijardi dolara i dijeli 16. mjesto s bankarom Aleksejem Kuzmičovom.

Promjene u 10 godina

Leonid Miheljson je pao za tri mjesta te je šesti, iako je uprihodio oko 200 milijuna. Sada broji 15,6 milijardi u odnosu na lanjske 15,4 milijarde. No u tih deset godina nešto se i promijenilo jer je 2004. na vrhu liste zaokružen kasniji Putinov uznik broj jedan, Mihail Hodorkovski, naftni kralj i vlasnik sada nepostojeće kompanije Jukos, sa 15,2 milijarde dolara!

Prvi popis ruskih krezova 1996. predvodio je danas pokojni kontroverzni disident milijarder Boris Berezovski s tri milijarde dolara. Berezovski, prvi tajkun postsovjetske jeljcinovske Rusije, bio je na vrhuncu moći - kao neformalni gospodar Kremlja, čovjek koji je instalirao Putina na vlast, a onda morao, od svog nekadašnjeg protežea, bježati iz Rusije spašavajući golu kožu. Drugi je na tom prvom popisu bio već spomenuti kasniji Putinov uznik, a danas disident sa švicarskim pribježištem Mihail Hodorkovski sa 2,4 milijarde.

Treći je bio, i danas među najbogatijim Rusima (nikada prvi, ali uvijek u prvoj desetici ruskog bogataške lige), Vagit Alekpeov, vlasnik najjače privatne ruske naftne kompanije, Lukoila, sa 1,4 milijarde (danas je taj tajkunski veteran poput Manchester Uniteda sedmi s nezanemarivih 13,7 milijardi dolara).

Kako se vidi iz popisa, osim politike i biznis je u Rusiji muški posao, pa je među 200 tek jedna žena - Jelena Baturina na 106. poziciji s milijardom ušteđenih dolara. Baturina je supruga demisioniranog moskovskog gradonačelnika Jurija Luškova. Njoj je karta tada i krenula. Bila je glavni moskovski građevinski operativac u eri svog supruga. Zvali su je cementna ledy ili betonska Jelena, ali nakon što je je muž zglajzao, i njoj je grah krivo pao. Kopnio je i njen građevinski imidž, grad je imao sve manje potrebe za njenim uslugama, a tako se topio i njen kapital.

Među milijarderima nema puno ni mladih - ruski bogataš je u dobi između 45 i 60 godina i ima najmanje troje djece. Tu su rekorderi Roman Abramovič, koji ovih dana oplakuje još jedan neprolazak svog Chelseaja u finale Lige prvaka, koji ima sedmero djece, dok je najplodniji oligarh Sergej Skač (18. sa 8,2 milijarde dolara), koji ima čak 9 djece. No vlasnik Moskovske kreditne banke, 46-godišnji Roman Avdejev, pravi je brižni tata - ima čak 23 djece, a njih 19 je posvojio. On naime smatra da su djeca jedino pravo bogatstvo, a kad već ima toliko para, njegovo najvažnije poslanje postala su djeca.

Najmlađi s kapitalom od pola milijarde je Deni Bažaev, tek nedavno navršio 18 godina. On je sin i nećak Zije i Muse Bažaeva, koji su mu pomogli da se osovi u kompanijama Alliance Oil Company, Amur zoloto i Ruska platina.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:35