MECENA USMANOV

ŠTO ĆE S NJOM? VRATIT ĆE JE VLASNIKU Najbogatiji Rus kupio Nobelovu medalju za 4,1 milijuna dolara

 Wikipedia / Wikipedia

NEW YORK Ališer Usmanov, najbogatiji državljanin Rusije, a ujedno i drugi najbogatiji Britanac, kupio je Nobelovu medalju američkog biologa Jamesa Watsona na aukciji i planira je vratiti poznatom znanstveniku.

Usmanov je platio 4,1 milijuna dolara za medalju koju je Watson dobio 1962. za otkriće danas svima dobro poznate strukture duple zavojnice DNK.

'Po mom mišljenju, situacija u kojoj ugledni znanstvenik mora prodati medalju koju je dobio zbog svojih postignuća, naprosto je neprihvatljiva', izjavio je Usmanov.

'Rad doktora Watsona pripomogao je istraživanju raka, bolesti od koje je umro moj otac. Važno mi je što će novac koji sam dao za medalju otići na podupiranje znanstvenog istraživanja te da će medalja ostati u rukama osobe koja je i zaslužuje.'

Aukcija je održana u New Yorku 4. prosinca, a medalja je bila procijenjena na 2,5 do 3,5 milijuna dolara. 86-godišnji Watson odlučio se na aukciju kako bi mogao donirati novac raznim istraživačkim institucijama.

Usmanovo bogatstvo se procjenjuje na 14,4 milijardi dolara. Njegov Metaloinvest najveći je proizvođač željeza u Rusiji, vlasnik je mobilnog operatera OAO MegaFon, ima 30 posto udjela u nogometnom klubu Arsenal, a investirao je i u mnoge tehnološke kompanije poput Facebooka i Alibabe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:12