NIKAD NE ZABORAVI

16 godina genocida u Srebrenici: Danas će biti pokopano još 613 žrtava strašnog masakra. Najmlađoj je bilo samo 11

Najmlađa žrtva genocida bio je Nesib Muhić koji je, kada je ubijen, imao samo 11 godina. Prije ukopa održat će se molitva, dženaza, za žrtve
 AFP

POTOČARI - U Memorijalnom centru Potočari, šest kilometara sjeverozapadno od Srebrenice, danas će biti pokopano 613 žrtava genocida u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

Šesnaest godina od genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru Potočari sahranjeno je 5.137 posmrtnih ostataka žrtava. Danas će biti održana molitva, dženaza, za još 613 identificiranih žrtava srebreničkog genocida.

Najmlađa žrtva je Nesib Muhić koji je, kada je ubijen, imao samo 11 godina.

Komemoracija će početi u 11.00 sati, a nakon čega je predviđeno obraćanje uzvanika. Za govornicom će se naći visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, veleposlanik SAD-a u BiH Patrick Moon, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Sadik Ahmetović, zamjenik premijera Turske Bulent Arinc i predsjednik Organizacijskog odbora Ćamil Duraković.

Obilježavanje 16. godišnjice srebreničkog genocida osiguravat će više od 2000 policajaca kojima će sutra, za nadziranje trase kretanja građana, pomoći i helikopter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:05