ISTEKAO ROK

Albanci u Preševu odbili naredbu iz Beograda: Spomenik Oslobodilačkoj vojsci jug Srbije doveo na rub sukoba

Albanci s juga Srbije jučer su odbili ukloniti spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, koji je prije par tjedana postavljen ispred zgrade Općine u Preševu. Beograd je tražio od lokalnih vlasti da maknu taj spomenik, prijeteći da će ga inače ukloniti silom.

Na jučerašnjem sastanku lidera šest političkih stranaka Albanaca s juga Srbije odlučeno je da se iskoristi zakonska mogućnost i legalizira spomenik pripadnicima nepriznate vojske koja je tijekom rata na Kosovu 1999. godine sudjelovala u napadima protiv srpskih snaga.

Pravna bitka

- Općine u Srbiji imaju pravo legalizirati spomenike na svom teritoriju, i to će učiniti vijećnici Općinske skupštine Preševa - najavio je Jonuz Musliu, predsjednik Pokreta za demokratski progres.

Musliu je rekao kako su se prethodnu večer lideri Albanaca s juga Srbije sastali u Prištini s kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem. Početkom godine premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić dali su nekoliko vatrenih izjava o spomeniku, postavivši 17. siječnja kao krajnji rok do kojega on mora biti uklonjen “milom ili silom”.

Vučić prijeti slikom

Vučić je i poslao prijeteću poruku slikavši se s jednom od postrojbi Vojske Srbije smještene na jugu, većinom naseljenim Albancima. Osim silom, čega se svi pribojavaju zbog mogućeg prelijevanja nasilja na Kosovo, spomenik bi mogao biti uklonjen zakonskim putem jer nema potrebne dozvole. Ministarstvo pravde naložilo uklanjanje spomenika do 15. siječnja, no iz Preševa je odgovoreno da priznaju samo odluku suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:22