STIGAO MU ŽESTOK ODGOVOR

AMERIČKI KONGRESMEN DOŠAO U ALBANIJU PA POČEO PRIČATI O PREKRAJANJU GRANICA NA BALKANU 'Makedonija nije država, to je propali projekt!'

 REUTERS

Makedonsko ministarstvo vanjskih poslova bijesno je reagiralo u poruci američkom State Departmentu nakon što je republikanski zastupnik Kongresa Dana Rohrabacher tijekom posjeta Albaniji izjavio kako Makedonija 'nije država' i kako bi trebala biti podijeljena između dvije susjedne države.

Ovaj 70-godišnjak koji predsjeda kongresnim vanjskopolitičkim pododborom za Europu, Euroaziju i 'prijetnje u nastanku' smatra kako u Makedoniji postoje tolike podjele da ti ljudi neće moći živjeti zajedno u budućnosti.

- Znam da će se svi naljutiti na mene, ali moram to reći: Makedonija nije država! Kosovari i Albanci iz Makedonije trebali bi biti dio Kosova, a ostatak Makedonije bi trebao pripasti Bugarskoj ili bilo kojoj drugoj državi za koju vjeruju da su s njom povezani - kazao je na albanskoj televiziji Vizion Plus.

Dodao je kako je Makedonija 'propali projekt' te kako je sada atmosfera idealna za novo prekrajanje granica.

- Ideja za održavanjem Makedonije na životu postoji jer je netko prije 30 godina odlučio da bi takva konfiguracija morala proizaći iz raspadnute Jugoslavije, no to ne znači da je i dalje održiva.

Upitan podržava li novi američki predsjednik Donald Trump njegovu ideju, republikanac Rohrabacher je kazao kako ima utjecaj na američke političare te kako će njegov pododbor o ovom pitanju raspravljati u narednim mjesecima.

Njegovi komentari razbjesnili su Makedoniju, koja ga je optužila za raspirivanje nacionalističke retorike u regiji.

- Njegovi stavovi izazivaju ogromnu nervozu u Makedoniji i regiji i rasplamsavaju nacionalističku retoriku u regiji, vodeći nas natrag u prošlost. Vjerujemo kako će američki State Department adekvatno ukloniti svaku sumnju glede ovih stavova te da će potvrditi svoju politiku prema Makedoniji i Balkanu - napisali su iz makedonskog ministarstva vanjskih poslova u poruci američkom State Departmentu.

Inače, Rohrabacher, kojeg je republikanski senator i veliki oponent Donalda Trumpa John McCain opisao kao ekscentričnog ekstremista, nepokolebljivo brani Rusiju, a u prošlosti je optužbe o kršenju ljudskih prava u toj zemlji nazivao običnim lažima.

U State Departmentu nisu htjeli komentirati njegov ispad kao ni reakciju Makedonije, piše Foreign Policy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:10