BOWE BERGDAHL

AMERIČKI NAREDNIK PRIZNAO: 'DEZERTIRAO SAM U AFGANISTANU' Četiri godine je živio u malom kavezu, sad mu prijeti doživotni zatvor

 
Bowe Bergdahl
 U.S. Army / Reuters

Američki narednik Bowe Bergdahl priznao je u ponedjeljak da se osjeća krivim jer je u lipnju 2009. dezertirao u Afganistanu i time ugrozio živote svojih kolega, na suđenju koje bi moglo za njega završiti izricanjem kazne doživotnog zatvora.

U iskazu pred sucem u Fort Braggu u Sjevernoj Karolini taj tridesetjednogodišnjak iz Idaha rekao je da je napustio svoje borbeno mjesto u pokrajini Paktiki i krenuo prema obližnjoj bazi kako bi izvijestio o "kritičnim problemima " u svome zapovjednom lancu.

No izgubio se nakon 20 minuta i uhvatili su ga talibani nekoliko sati poslije te je idućih pet godina proeo u njihovu zatočeništvu.

Opasnu potragu za njim koja je slijedila, kao i razmjenu talibanskih zarobljenika za njegovo oslobođenje 2014., ismijavali su vojnici i članovi republikanske stranke. U prošlogodišnjoj predsjedničkoj kampanji Donald Trump je nazvao Bergdahla "bezvrijednim izdajicom".

Na sudu je u ponedjeljak Bergdahl priznao da je pogriješio, ali je rekao da nije želio nikoga ugroziti.

"Nisam mislio da će se pokrenuti važna misija da bi pronašli jednog čovjeka", rekao je i dodao da vlastite poteze smatra "vrlo neoprostivima". U intervju što ga je 2016. dao britanskom sineastu Bergdahl je odbacio nagađanja da je simpatizirao s otmičarima.

Undated image from video footage taken from a Taliban-affiliated website shows a man who says he is Private First Class Bowe R. Bergdahl, a U.S. soldier captured by the Taliban in southeastern Afghanistan in late June. The Afghan Taliban said on December 25, 2009 that they had issued a new video tape of Bergdahl and added that in it he asks his government to take part in a prisoner exchange deal. REUTERS via Reuters TV (CONFLICT CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS - GM1E5CP1L4S01
Reuters TV / Reuters
Bowe Bergdahl na stranici talibana kao zatvorenik

Rekao je da je trpio mučenja, zlostavljanja i zanemarivanja u rukama talibana i živio u malenom kavezu više od četiri godine.

Mogao bi biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Bergdahl, koji i dalje radi u vojsci, ali kao službenik u bazi u San Antoniju, rekao je da svojim otmičarima pokušao pobjeći 15 puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:50