SPORNI THINK TANK

AMERIČKI SLUŽBENICI IMAJU DOKAZ DA SU RUSI UTJECALI NA AMERIČKE IZBORE Novinarima detaljno ispričali što piše u povjerljivim dokumentima

Donald Trump, Bijela Kuća, Kremlj i Vladimir Putin
 Kevin Lamarque / Cezary p / Andrey Korzun / Maxim Shipenkov / Reuters / Wikimedia Creative Commons

Think tank ruske vlade koji kontrolira Vladimir Putin razvio je plan kako preokrenuti američke predsjedničke izbore u korist Donalda Trumpa te istodobno narušiti povjerenje birača u američki izborni sustav (elektorski koledž), rekli su za Reuters tri sadašnja i četiri bivša službenika američke administracije.

Ti su službenici novinarima Reutersa Nedu Parkeru, Jonathanu Landayju i Johnu Walcottu opisali kako su vidjeli dva povjerljiva dokumenta iz think tanka "Ruski institut za strateška istraživanja" koji je baziran u Moskvi, a na čijem su čelu visoki ruski službenici zaduženi za vanjskopolitička pitanja, imenovani od strane Putinova ureda. U dokumentima, do kojih su američke obavještajne službe došle tek nakon izbora 8. studenog prošle godine, opisan je okvir i razlog ruskog utjecanja na američke izbore.

Prvi dokument je svojevrsna razrada strategije utjecanja na američke izbore, a sastavljen je prošlog lipnja i proslijeđen najvišim instancama ruske vlasti, iako nije bio adresiran specifične osobe. U njemu je preporučeno da Kremlj započne široku propagandnu kampanju na društvenim mrežama i preko medija pod kontrolom ruske države (Sputnik, Russia Today...) s ciljem da se američke birače ohrabri da izaberu predsjednika koji će prema Rusiji imati blaži nego li je to bilo slučaj za vrijeme Obamine administracije, reklo je svih sedam službenika za Reuters.

Drugi dokument sastavljen je u listopadu prošle godine i proslijeđen na identičan način po Kremlju. U njemu se upozorava da će Hillary Clinton vjerojatno pobijediti na izborima, zbog čega bi bilo bolje da Rusija prekine svoju pro-Trumpovsku propagandu te se umjesto toga preko društvenih mreža i svojih medija intenzivira poruke koje narušavaju povjerenje u američki izborni sustav i narušavaju reputaciju Clinton s ciljem da se oslabi njezina buduća administracija.

Budući da su ovi dokumenti klasificirani oznakom državne tajne, svih sedam službenika za Reuters je razgovaralo pod uvjetom anonimnosti. Nitko od njih nije otkrio ni kojim su kanalima američki obavještajci došli do spomenutih dokumenata.

Upravo su ovi dokumenti bili ključni za zaključak Obamine administracije da je Rusija pokrenula kampanju lažnih vijesti i cyber napada protiv Demokratske stranke i kampanje Hillary Clinton, rekli su službenici za Reuters:

- Putin je cijelo vrijeme imao taj cilj u glavi i tražio je od instituta da osmisli plan kako to ostvariti - rekao je jedan od obavještajnih izvora za Reuters.

S druge strane, Trump cijelo vrijeme tvrdi da ruske aktivnosti nisu imale nikakvi efekt na ishod izbora, a ni tekuće istrage Kongresa i FBI-a dosad nisu polučile ni jedan neoboriv dokaz da su Trumpovi suradnici u kampanji surađivali s Rusima kako bi promijenili rezultat izbora.

Nadalje, službenici s kojima su razgovarali novinari Reutersa ističu da je dokument iz lipnja prošle godine zapravo proširivanje nastojanja ruske vlasti da Trumpa dovedu u Bijelu kuću - prema njima, ta je "kampanja" započela još u ožujku 2016. godine s nizom vijesti preko medija kao što su Sputnik News i Russia Today. Prvi su ove tvrdnje nazvali "hrpom laži", dok drugi nisu ni komentirali priču Reutersa.

No, činjenica je da su preko oba medija objavljivane anti-Clinton priče, dok je na Twitteru pokrenuta kampanja s namjerom osporavanja njezine očekivane pobjede na izborima, stoji u izvješću američkih obavještajnih službi koje je pušteno u javnost u siječnju ove godine.

- Russia Today i Sputnik konstantno su prikazivali Trumpa kao metu nepoštenog pokrivanja izborne utrke od strane tradicionalnih medija - stoji u izvješću u kojem agencije ipak nisu analizirale kakav su utjecaj te objave imale na ishod američkih predsjedničkih izbora.

Što se tiče hakiranja e-mail računa Demokratske stranke, četiri službenika iz američke administracije su za Reuters rekla da se oni ne spominju u dokumentima i da je prema njima riječ o tajnoj operaciji obavještajnih službi koja se vodila odvojeno od Kremlja. No, u kombinaciji s vijestima proruskih medija oni su samo ojačali propagandu pokretnu protiv Clinton, pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da su i Russia Today i Sputnik ekstenzivno pokrivali objavu hakiranih mailova Demokratske stranke.

Inače, sam think tank "Ruski institut za strateška istraživanja" u kojem su nastali sporni dokumenti, opisan je kao "kućni" servis Kremlja za vanjsku politiku. U vrijeme kad su dokumenti nastali na njegovom čelu bio je general Leonid Rešetnjikov koji je izgradio bogatu karijeru u obavještajnim službama zaduženim za vanjsku politiku. Nakon njegova umirovljenja u siječnju ove godine, Putin je na njegovo mjesto imenovao Mihajla Fradkova. Novinari Reutersa ni za jednog ni za drugog nisu mogli sa sigurnošću utvrditi jesu li sudjelovali u stvaranju spornih dokumenata.

Na svojoj web stranici Institut opisuje svoje aktivnosti kao pripremanje "stručnih procjena", "preporuka" i "analitičkih materijala" za Ured predsjednika Ruske Federacije, Nacionalno vijeće sigurnosti, ministre i parlament.

- Tijekom osam godina dali smo sve od sebe da primijenimo Vaš koncept vanjske politike. Politika Rusije i politika predsjednika Rusije bile su osnova naše operacije - rekao je Putinu prilikom umirovljenja Rešetnjikov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:59