HTJELA JE BITI PREDSJEDNICA

ZAŠTO SAM IZGUBILA: PRVA VELIKA ISPOVIJEST CLINTON NAKON IZBORNOG KRAHA 'Za poraz nisam kriva samo ja, a Trump je dosad povukao tek jedan dobar potez'

 Brendan McDermid / REUTERS

Hillary Clinton, bivša američka državna tajnica i suparnica Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima, u utorak se novom silinom kritike obrušila na izbornu pobjedu američkog predsjednika Trumpa. Bivša najmoćnija žena Amerike preuzela je osobnu odgovornost za neuspjeh svoje predizborne kampanje, ali je također ukazala na dva ključna događaja koja su utjecala na ishod izbora.

Prvi je događaj, po njoj, pismo direktora FBI-a Jamesa Comeyja od 28. listopada koji ju je prozvao za 'nepažljivost' u odnosu na njezin privatni e-mail poslužitelj te je američkom Kongresu objavio da je ponovno otvorio istragu njezinih e-mailova (a ta istraga nije okončana ičim konkretnim). To je uplašilo ljude koji su naginjali tome da glasaju za nju, mišljenja je Clinton.

- Da su izbori bili 27. listopada, ja bih bila vaša predsjednica, kazala je Hillary Clinton CNN-ovoj novinarki Christiane Amanpour na skupu 'Žene za žene' u New Yorku.

Druga stvar koja je pokopala njenu kampanju bilo je "miješanje ruske vlade", kako je kazala, odnosno činjenica da je ruski WikiLeaks počeo objavljivati hakirane e-mailove šefa njene izborne kampanje Johna Podeste nekoliko sati nakon što je objavljena snimka na kojoj se čulo kako Trump na vrlo vulgaran način govori o svojim seksualnim iskustvima sa ženama.

Dodala je da je i mizoginija imala ulogu u njezinom porazu.

Hillary Clinton piše knjigu u kojoj se djelomično osvrće na svoj izborni poraz 2016., te zaključuje da su razlog poraza bili događaji koji su se zbili u zadnjih 10 dana kampanje.

Clinton je napomenula da je osvojila 3 milijuna glasova više od Trumpa. Kad se Amanpour na to našalila da će predsjednik Trump uskoro 'tweetati' o tom njezinom komentaru, Clinton je kazala: "Dobro. Bolje nego da se upliće u vanjske poslove. Ukoliko želi tweetati o meni, ja sam sretna da na taj način budem diverzija, jer imamo mnogo toga o čemu moramo brinuti."

Former U.S. Secretary of State Hillary Clinton takes part in the Women for Women International Luncheon in New York City, New York, U.S., May 2, 2017. REUTERS/Brendan McDermid
REUTERS

Po pitanju Sjeverne Koreje, Clinton je upozorila da Trump daje previše time što je rekao da bi se sastao sa sjevernokorejskim liderom Kim Jung-unom u pravim okolnostima.

"Ne vjerujem da smo mi sami kadri doista na potreban način pritisnuti režim Sjeverne Koreje", kazala je Hillary Clinton i dodala: "Sjevernokorejci su uvijek zainteresirani da pokušaju pridobiti Amerikance da dođu pregovarati i time uzdignuti njihov status i mi bismo morali biti vrlo pažljivi oko popuštanja u tom smjeru." Po njezinom mišljenju, takvi pregovori otežali bi iznalaženje rješenja sa zemljama u regiji.

Njezini pomoćnici kažu da Hillary svoju ulogu u Trumpovim predsjedničkim godinama vidi kao političku aktivisticu koja progovara kada se pojavi prijetnja pitanjima do kojih joj je stalo. Po njihovim tumačenjima, trenutno je ipak više zanima da pomogne Demokratskoj stranci u 2018. na kongresnim izborima, nego što je zaokupljena oživljavanjem vlastite političke karijere.

Jedini u nizu dosadašnjih Trumpovih poteza koji je podržala je njegova odluka o bombardiranju Sirije u znak odmazde nakon napada bojnim otrovom za koji je okrivljen režim Bašara al-Asada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:49