UZAJAMNI RESPKET?

JE LI STVARNO TO REKAO!? Neki mediji tvrde da je Donald Trump nahvalio krvoločnog lidera: 'Radiš izvrstan posao!'

 Mark Cristano / Carlo Allegri / Reuters

Američki predsjednik Donald Trump navodno je rekao svojem filipinskom kolegi Rodrigu Duterteu da "radi izvrstan posao", usprkos kontroverznom "ratu protiv droge" u kojem su na Filipinima bez suđenja likvidirane tisuće ljudi, piše Reuters.

Trumpov poziv Duterteu da ga posjeti u Bijeloj kući otvorio je njegovu administraciju novom valu kritika, koje je Bijela kuća pokušala umanjiti tvrdnjom da su svjesni važnosti ljudskih prava, ali dodajući da u Aziji trebaju saveznike zbog globalne prijetnje koju predstavlja sjevernokorejski nuklearni program.

Tako je Duterteov glasnogovornik Ernesto Abella jučer rekao da je Trump svjestan kritika na račun filipinskog predsjednika, ali ga je usprkos tome pohvalio da radi "izvrstan posao, s obzirom na zahtjevnost i uvjete na Filipinima". Nije bilo jasno je li Abella citirao Trumpa samo u kontekstu "rata protiv droge" ili je hvalio Dutertea imajući na umu sve aspekte njegova mandata.

- Siguran sam da je Trump svjestan cijele situacije, a i iz njegovog pogleda na stvari čini se kako predsjednik Filipina svoj posao obavlja razumno - rekao je Abella.

Podsjetimo, Duterte se suočava s osudama velikog dijela međunarodne zajednice zbog optužbi da posebno oformljene policijske jedinice sistematski ubijaju ovisnike o drogama i dilere droge. Te su tvrdnje vlasti do sada odbacivale.

S druge strane Dutertea se hvalilo zbog načina na koji upravlja jednom od najbrže rastućih svjetskih ekonomija, naročito zbog potpora farmerima i malim poduzetnicima, razvoja infrastrukture i borbe protiv siromaštva u državi u kojoj petina stanovništva živi s manje od 1 dolara na dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:26