KONTROVERZNA IMENOVANJA

AMERIKA ZGROŽENA TRUMPOVIM IZBOROM: DOKAZANI RASIST BIT ĆE GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK Pohvalio ga bivši vođa KKK: On je istinska opasnost za demokraciju

 Mike Segar / REUTERS

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump najavio je da će na tri ključne pozicije vezane za nacionalnu sigurnost izabrati konzervativne tvrdolinijaše, Jeffa Sessionsa kao državnog odvjetnika, Mike Pompea kao direktora CIA-e te Michaela T. Flynna kao savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Riječ je o ljudima koje analitičari nazivaju “jastrebovima” jer su po svojim žestokim stajalištima izvan konvencionalnog razmišljanja Republikanske stranke. Politički analitičari smatraju da izborom “militantne” trojke Donald Trump pokazuje kako ne odustaje od oživotvorenja svoje predizborne retorike, što se možda optimistički moglo zaključiti iz njegova prvog obraćanja američkoj javnosti u izbornoj noći.

Senator iz Alabame Jeff Sessions (69) već je 1986. godine bio u igri za visoku pravosudnu poziciju u administraciji Ronalda Reagana, ali se naposljetku odustalo od toga zbog optužbi da je rasist.

Udruge na nogama

Sessions će na poziciji državnog odvjetnika naslijediti dvoje Afroamerikanaca, Erica Holdera i Lorettu Lynch, koji su tu dužnost obavljali u proteklih osam godina Obamina mandata. Trumpov izbor Sessionsa na Twitteru je pohvalio David Duke, bivši vođa ekstremne bjelačke organizacije Ku Klux Klan.

S druge strane, potencijalno Sessionsovo imenovanje diglo je na noge predstavnike brojnih nevladinih udruga za zaštitu ljudskih prava.

- Jeff Sessions bio je prevelik rasist da bi postao federalni sudac. I to još 1980. godine. Ideja da bi Jeff Sessions mogao postati državni odvjetnik istinska je prijetnja našoj zemlji i sigurnosti svih ljudi koji nisu bijeli, koji su američki muslimani i žene - izjavio je za Guardian Charles Chamberlain, izvršni direktor organizacije Democracy for America.

Umirovljeni general-pukovnik Michael T. Flynn (57), bivši direktor američke vojne obavještajne agencije Defence Intelligence Agency (DIA), poznat je po svojim kontroverznim stajalištima o islamu.

Vatreni pobornici

On je islam nazvao političkom ideologijom koja “metastazira” u “maligni tumor”. Flynn se zauzima za ponovno pregovaranje o iranskom nuklearnom sporazumu, jačanje veza s Rusijom i intenzivniju borbu protiv islamskih ekstremista. Sessions i Flynn slove kao vatreni pobornici Donalda Trumpa još od vremena kad su mnogi etablirani republikanci izražavali neslaganje s Trumpovom eksplozivnom retorikom.

Za razliku od njih dvojice, Mike Pompeo (52), republikanski kongresmen iz Kansasa, u početku je podržavao Marca Rubija kao republikanskog kandidata, ali je na vrijeme uskočio u Trumpov tabor. Pompeo je poznat u američkoj javnosti kao oštar kritičar Obamina nuklearnog sporazuma s Iranom i protivnik je zatvaranja zloglasnog zatvora Guantanamo na Kubi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:22