OŠTRA KRITIKA

‘Amnesty International je antisemitska organizacija koja radi za teroriste Hamasa‘

Tvrdnja glavne tajnice organizacije da ‘ratne zločine‘ čine ‘sve strane‘ uključene u sukob naišla je na žestoku reakciju Izraela

Agnes Callamard 

 Cris Bouroncle/AFP

Izrael je optužio Amnesty International za antisemitizam nakon što je ta organizacija priopćila da sve strane u ratu između Izraela i Hamasa "ozbiljno krše međunarodno humanitarno pravo i čine ratne zločine", piše u petak Politico.

Amnesty je u četvrtak pozvao na prekid vatre, a njegova glavna tajnica Agnes Callamard pozvala je na "hitno djelovanje" kako bi se zaštitili civili i zaustavile daljnje "nevjerojatne razine ljudske patnje".

Tvrdnja da "ratne zločine" čine "sve strane" uključene u sukob naišla je na žestoku reakciju Izraela.

Lior Haiat, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, za Politico je rekao da je Amnesty International "antisemitska organizacija" koja je pristrana protiv Izraela. Dodao je kako joj nedostaje "moralnog autoriteta da se prikazuje kao organizacija za ljudska prava".

"Tišina nakon zločina koje su teroristi Hamasa počinili 7. listopada, kad je ubijeno više od 1400 Izraelaca, uključujući bebe, djecu, žene i starije, a više od 220 ljudi je odvedeno u Pojas Gaze, samo služi kao pokazatelj da je Amnesty International propagandna organizacija koja radi za teroriste Hamasa", dodao je.

U priopćenju Amnestyja navodi se kako je u izraelskim zračnim napadima na Gazu dosad poginulo više od 6,5 tisuća Palestinaca, uključujući 2,7 tisuća djece.

Ta organizacija kritizirana je i ranih dana ruske invazije na Ukrajinu kad je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio izvješće u kojem je pisalo da ratne taktike Kijeva ugrožavaju civile i krše međunarodno pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:07