POBUNJENICI NAJAVILI OSVJANJE ALEPA

Asad ostaje bez novca, od Rusije traži kredite i naftu

Sirijska vojska i pobunjenici sukobili su se danas u blizini sjedišta državne televizije i radija u najvećem sirijskom gradu Alepu, javili su opozicijski izvori. Opozicijske snage u tom gradu objavile su kako se njihovi borci spremaju na jaku ofenzivu i kako žele proširiti svoje uporište iz četvrti Salahedine, u kojoj su se dosad odigravale najžešće borbe između sukobljenih strana, u druge dijelove grada. Borbe su obnovljene i u prijestolnici Damasku, u južnoj četvrti Tadamon, a državni mediji objavili su kako su u petak uhvatili preostale ‘strane plaćenike’ te da ih je nekoliko ubijeno, a nekoliko ranjeno.

Rasprodaja sirovina

U petak je prema navodima opozicijskih izvora u zemlji poginulo 110 osoba, od čega 88 civila. Sirijski dužnosnici zatražili su u međuvremenu pomoć od Rusije, pokazujući kako međunarodne sankcije počinju nagrizati sirijsku vladu na ekonomskom planu. Sirijska delegacija od Moskve je zatražila zajam kako bi obnovila vladine financijske zalihe, ali i gorivo u zamjenu za sirovine. Sirija je pritom optužila strane vlade za probleme s kojima se stanovništvo suočava diljem zemlje, dok stoji u redovima za plin, gorivo, šećer i druge namirnice.

- Suočeni smo s manjkom dizelskog i drugih goriva, potrebnih za grijanje. Ova nepravedna blokada pogađa sve slojeve društva, izjavio je sirijski resorni ministar Maza Hanidi u Moskvi, no nije otkrio detalje pregovora.

Račun za oružje

Vjeruje se kako sirijska vlada brzo topi 17 milijardi dolara vrijednih deviznih rezervi koliko je, procjenjuje se, imala na računima kad su počeli sukobi. Ofenzive koje pobunjenici pokreću diljem zemlje usmjerene su, pak, prema iscrpljivanju sirijske vlade. Ona je u proteklih godinu dana kupovala oružje od Rusije i sudjelovala s osam posto u ukupnom ruskom izvozu oružja. Sukob između zapadnih vlada s jedne strane i Kine i Rusije s druge vezano za Siriju se nastavlja. Peking je jučer optužio Zapad kako pomaže opoziciju i time onemogućava mirno rješenje sukoba u Siriji. Rusija je, pak, poslala tri vojna broda prema Siriji, no službeni izvori izjavili su kako neće pristati u sirijski Tartus, jedinu luku u kojoj Moskva ima svoju bazu izvan zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Ruski mediji navode kako je zadatak mornarice osigurati bazu ili u budućnosti evakuirati zaposlenike.

Uzaludna osuda

Opća skupština UN-a osudila je u međuvremenu “nasilje sirijske vlade” nad stanovništvom, kritizirajući Vijeće sigurnosti zbog nereagiranja i pokušavajući pojačati pritisak na diplomatsku zajednicu da što prije djeluje za zaustavljanje krvoprolića. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon usporedio je događaje u Siriji s masakrima u Srebrenici i Ruandi.

Kurdi u Siriji žele izboriti autonomiju

Kurdski borci u Siriji zauzeli su najmanje četiri grada na sjeveru zemlje. Vlast je preuzeta bez borbe, a snage režima povukle su se kako bi se fokusirale na Alepo. Analitičari navode kako bi to moglo voditi prema stvaranju autonomne kurdske pokrajine u Siriji. Ovo zabrinjava Tursku koja sama ima problema s Kurdima koji traže autonomiju, ali Kurdima u Siriji stiže podrška sunarodnjaka iz Iraka. A. H.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:20