OPERACIJA ZAPADNIH SILA

Tajni rat u Siriji: Specijalci poslani da otmu Asadov kemijski arsenal

Amerikanci i njihovi zapadni saveznici boje se hoće li sirijski režim pred sam pad koristiti kemijsko oružje, ali i mogućnosti da ga se u općem kaosu dočepaju teroristi

Amerikanci i njihovi zapadni saveznici boje se hoće li sirijski režim pred sam pad koristiti kemijsko oružje, ali i mogućnosti da ga se u općem kaosu dočepaju teroristi. Uz upozorenje Baracka Obame da će Amerika intervenirati ako režim Bašara al-Asada upotrijebi kemijsko oružje, specijalne američke snage raspoređene su duž granice sa Sirijom. Uz Amerikance su tu Francuzi i Britanci koji danonoćno pozorno prate sve što se događa u Siriji, spremni uništiti sirijski arsenal kemijskog oružja.

Odustali od diplomacije

Iza kulisa sve jalovijih diplomatskih pokušaja da se riješi eksplozivno stanje u Siriji očito je da se vojne snage, prije svega američke, intenzivno pripremaju za moguću intervenciju. Obavještajni izvori ukazuju da su Amerikanci mjesecima blisko surađivali s Turskom, Izraelom i Jordanom s ciljem da brzo i efikasno interveniraju ako Asad posegne za kemijskim oružjem, ali i u slučaju da ga se dočepaju pobunjenici.

Na terenu su i britanski specijalci i do detalja su razrađeni razni planovi ako intervencija bude nužna. Postoji veliki strah da bi u potpunom kaosu koji slijedi u Siriji kemijsko oružje moglo doći u ruke terorista, koji su također premrežili zemlju. Riječ je o najvećoj zalihi kemijskog oružja na Bliskom istoku, a al-Qa’idi bi mnogo značilo da se dokopa opasnog oružja.

Koordinacija iz Turske

Sve je očitije da se Amerikanci namjeravaju vojno angažirati ako se još više pogoršaju prilike u Siriji. U Ankari su razgovarali predstavnici turskih vojnih snaga sa šefovima iz CIA-e, Pentagona i State Departmenta, a potvrđeno je da je u fokusu rasprave bilo upravo kemijsko oružje. Asadove prijetnje nitko ne uzima olako, jer bi korištenje kemijskog oružja moglo imati nesagledive posljedice za zemlje regije.

Američki general James Mattis zatražio je da u mogućoj akciji sudjeluju i dva američka nosača zrakoplova. Plan uključuje bombardiranje skladišta gdje je pohranjeno kemijsko oružje. USS Enterprise je već u regiji, a sada je prema tom području krenuo i USS John C. Stennis.

Četiri glavne mete

Obavještajci znaju koje sve kemijsko oružje Sirija ima, a kemikalije su pripremljene za vojno djelovanje izbacivanjem projektila, granata i bombi.

Identificirana su i četiri glavna proizvodna pogona u Aleppu, Latakiji, Homsu i Hami. Navodno ima još pogona u Siriji i sada obavještajci žele doći do točnih podataka.

Pentagon ima razrađene brojne planove, a po jednom bi zajednički mogli intervenirati vojnici iz Amerike, Turske i Jordana, uz potporu Izraela. Pretpostavlja se da bi trebalo angažirati gotovo 70.000 vojnika ako dođe do intervencije. Ništa manja opasnost neće biti ni ako Asad bude srušen, jer je izvjesna potpuna anarhija u Siriji. Vjeruje se da će režim, kada počne završno urušavanje, dio kemijskog oružja premjestiti i na druge lokacije, uz zaštitu sirijskog zrakoplovstva. Bivši obavještajni časnik sirijske vojske, koji se priključio pobunjenicima, rekao je za The Times da je dio oružja već preseljen u blizinu libanonske granice. Stanje u regiji pozorno prate i Izraelci, koji i sami strahuju za svoju sigurnost. Ipak, malo tko vjeruje da će se Asad odlučiti za korištenje kemijskog oružja jer bi to bilo i potpisivanje vlastite smrtne presude. Sada kemijski arsenal osiguravaju najvjerniji Asadovi ljudi, ali postoji realan strah da bi novi porazi vladinih snaga mogli dovesti i do nepromišljenih odluka.

Promatrači pobjegli

Sve u svemu, sirijskoj agoniji nitko ne vidi kraj. Međunarodni promatrači napustili su Damask, a dnevno smrtno strada najmanje stotinjak ljudi. Situacija je teška, a još je teže prognozirati što će se događati sljedećih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:09