TAJNA SMRTI OLIGARHA

Berezovski prije smrti napisao dva pisma: Putinu i Abramoviču, od kojeg je tražio 250 mil.$

Famozno pismo nedavno preminulog ruskog oligarha Borisa Berezovskog upućeno ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, u kojemu navodno moli oprost i traži da mu se omogući povratak u domovinu, predao je u Kremlju, kako tvrde ruski mediji, njegov nekadašnji prijatelj i proteže, milijarder Roman Abramovič s kojim se bio ozbiljno posvađao i povlačio po sudovima.

Da se radi o Abramoviču, prvo je objavilo rusko izdanje Forbesa, iako sam Abramovič zagonetno šuti.

Molio povratak u Rusiju

Moskovski list Vedomosti, uvijek dobro informiran o svemu što se zbiva iza kremaljskih zidina, tvrdi da je Berezovski kratko prije smrti napisao dva pisma: jedno Putinu, a drugo Abramoviču u kojemu ga navodno moli da mu da ili posudi 250 milijuna dolara za “osobne potrebe”!

No, to zasad nije potvrđeno, a poznato je da je Berezovski izgubio spor s Abramovičem. Berezovski je tužio Abramoviča tražeći od njega čak 5,5 milijardi dolara! No, ne samo da je izgubio sud, nego je čak trebao platiti sudske troškove i odštetu samom Abramoviču u visini od 50 milijuna dolara. U Kremlju je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov potvrdio postojanje “pisma za Putina”, ali nije želio otkriti detalje njegova sadržaja, iako je dao naslutiti da Berezovski u njemu moli da mu se odobri povratak u Rusiju. No, sada su se na blogu kontroverznog pisca, predsjednika stranke Luđaka i “ikone” tzv. pornopunka Viktora Telegina pojavili odlomci pisma.

“Očajnički se želim vratiti u Rusiju. U domovinu. Želim umrijeti u svojoj zemlji. To nisu tlapnje. Vjerujte mi, Vladimire Vladimiroviču. Ja sam poput Vječnog Židova, umoran sam od skitnje i potucanja po svijetu. Dopustite mi povratak, gospodine predsjedniče. Preklinjem vas”, napisao je, prema Teleginovim tvrdnjama, Berezovski.

Pitanje vjerodostojnosti

No, neki ruski listovi zbog sporne i sumnjive ličnosti samog Telegina (smatraju da se iza njega krije enfant terrible ruske književne scene Viktor Pelevin) dovode u pitanje autentičnost riječi Berezovskog. S druge strane, Kremlj je opet zamutio vodu jer im je, kako tvrdi Public Press, Dmitrij Peskov kazao da je “blizu originala ono što je objavio Telegin na svom blogu Živi žurnal”.

U međuvremenu, istraga ne daje konačni zaključak je li u slučaju Berezovskog riječ o samoubojstvu, što je sve izglednije, ili o ubojstvu. Sada se nagađa da je nekadašnji “kum Kremlja” trebao dati nove podatke u vezi sa smrću drugog ruskog odbjeglog disidenta, Aleksandra Litvinenka. Oglasio se i Andrej Lugovoj, kojega Englezi sumnjiče kao likvidatora Litvinenka koji je umoren polonijem. Lugovoj, koji je u međuvremenu bio i zastupnik u Dumi, tvrdi kako “ne isključuje da je Berezovski ubijen” te da bi u to “mogle biti umiješane i engleske tajne službe”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:33