PRVA LINIJA: SPECIJAL

Bitka koja je iscijedila imperij: Kako su Japanci tri puta bili nadomak pobjede pa stali u zadnji čas...

Stručni sugovornik Matija Blaće u novom podcastu Prva linija donosi nam detalje o šestomjesečnoj bitci za Guadalcanal

USS Enterprise (CV-6) u jeku bitke kod Santa Cruza, dijela veće bitke kod Guadalcanala

 Cbw/Alamy/Alamy/Profimedia/Cbw/alamy/alamy/profimedia

Japansko carstvo je krajem 1941. i početkom 1942. godine bilo u velikom naletu. Imperijalni ratni stroj osvajao je teritorij, padali su Singapur, Filipini, Tajland, Burma, Guam... Najviše se pamti napad na Pearl Harbour u kojem su Japanci 7. prosinca 1941. uništili niz američkih ratnih brodova, ali srećom po SAD, nisu ni jedan nosač aviona, koji su se ubrzo pokazali kao strateški ključna oružja u ratu na Pacifiku.

Prvi okršaj japanskih i američkih nosača dogodio se u svibnju 1942. u bitci u Koraljnom moru koja je završila neodlučeno, ali već u lipnju dolazi do preokreta u bitci za Midway. U njoj su, kako smo tumačili u ranijoj epizodi podcasta, Amerikanci osujetili klopku admirala Yamamota i nanijeli velike gubitke Japancima, potopivši im čak četiri nosača aviona, a da su pritom izgubili samo jedan.

Epizodu podcasta o bitci za Guadalcanal možete pogledati na dnu teksta

Usprkos tom porazu Japansko carstvo nije odustajalo od svoje ofenzivne strategije i ranijeg plana - proširiti teritorij na centralnom i južnom Pacifiku te izolirati Australiju i poremetiti logističke linije saveznika u Tihom oceanu. Razlog zašto su Japanci bili uvjereni da to i dalje mogu ostvariti je kriva procjena da su kod Midwaya potopili tri američka nosača aviona, dok su zapravo tri puta pogodili USS Yorktown koji je u konačnici i potonuo. Konkretno, njihova namjera bila je zauzeti Novu Gvineju kopnenim putem, te otočja Nova Kaledonija, Novi Hebridi i Fiji iskrcavanjima kopnenih snaga.

Istovremeno, na otoku Guadalcanal, dijelu Solomonskog otočja, Japanci su taman dovršavali novi aerodrom s kojeg bi saveznicima mogli raditi velike probleme. "Preko puta", na otoku Tulagi, imali su već spremnu bazu za polijetanje hidroaviona, zbog čega je američki admiral King odlučio da će upravo na tom mjestu sa svojim snagama krenuti u protunapad. Njegova logika, osim da poremeti japanske namjere i očuva logističke linije u južnom Pacifiku, bila je i da Japansko carstvo uvuče u bitku iscrpljivanja. A s obzirom na zahuktalu američki industriju koja je ušla u ratni "mode" i između ostalog, planirala proizvesti čak 100 novih nosača aviona (od čega 37 flotnih), bilo je jasno da im Tokio ne može parirati.

U samu bitku za Guadalcanal, koju su Amerikanci pokrenuli kao operaciju "Watchtower" zaraćene strane ušle su relativno izjednačene, a cijela bitka zapravo se pretvorila u složenu šestomjesečnu kampanju tijekom koje su Japanci tri puta imali priliku poraziti američke snage, ali je ipak propustili. O tome kako se bitka odvijala, čime su obje strane raspolagale, koje su greške radile, koji su događaji bili prijelomni i kako je konačno sve završilo u specijalnoj epizodi podcasta Prva linija tumači naš stručni sugovornik Matija Blaće.

--------------------------------

Video snimku podcasta pogledajte ispod

--------------------------------

Prethodne epizode podcasta Prva linija možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:39