PRVA LINIJA: SPECIJAL

Admiral Yamamoto spremio je kompliciranu klopku za Amerikance, poslao je nosače aviona, ali nije znao što ga čeka...

Bitka za Midway smatra se jednom od presudnih bitaka tijekom rata na Pacifiku

Američki nosač aviona USS Yorktown tijekom bitke za Midway

 Uss Yorktown During The Battle Of Midway/Cassowary Colorizations Flickr/Creative Commons 2.0 Generic/Wikimedia/

Sredinom 1942. godine Japansko carstvo bilo je na svom teritorijalnom vrhuncu. Nakon iznenađujućeg napada na Pearl Harbour 7. prosinca 1941. japanske snage pokrenule su niz uspješnih napada u Aziji, od osvajanja Filipina do prodora u Singapur, grad-utvrdu koji je Britansko carstvo do tada smatralo neosvojivim. No, jedna stvar japanskim stratezima i dalje je bila trn u oku - američki nosači aviona, koji su između ostalog dokazali da njihovi bombarderi mogu udariti i Tokio (simbolički vrlo važnim Doolittle Raidom).

Između ostalog je i zbog toga admiral Yamamoto skovao plan kojim bi osakatio američku mornaricu na duže vrijeme, a u centar komplicirane operacije stavio je atol Midway u Tihom oceanu. No, već u samoj fazi postavlja operacije Japanci nisu računali s faktorom koji se pokazao kao jedan od ključnih u cijeloj priči - američkim kriptografima.

Što su Japanci željeli, kako su postavili svoj plan, kako su Amerikanci već u početnoj fati saznali da se nešto sprema i što je u konačnici odlučilo bitku koja se smatra prijelomnicom rata na Pacifiku, u novoj specijalnoj epizodi podcasta Prva linija objašnjava naš stručni sugovornik Matija Blaće.


Video snimku podcasta pogledajte ispod


Prethodne epizode podcasta Prva linija možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:12