NOVINARSKE SPAČKE

BIVŠA UREDNICA VANITY FAIRA OSTALA BEZ POSLA Tina Brown potjerana s Daily Beasta

 Brad Barket/Getty Images/AFP

Slavna američka urednica Tina Brown, koja je uređivala New Yorker i Vanity Fair, odlazi iz Daily Beasta, popularnog američkog web portala koji je pomogla osnovati 2008. godine.

Tvrtka IAC, koju kontrolira milijarder Barry Diller i koja je vlasnik Daily Beasta, neće joj obnoviti ugovor koji istječe u siječnju, objavio je portal BuzzFeed.

Nekoć smatrana genijalkom koja je 1984. sa samo 31 godinom postala glavna urednica Vanity Faira, a potom šest godina uređivala New Yorker, gdje je pomogla da stasa cijela generacija sada istaknutih novinara tog kultnog časopisa, no onda je izgubila svoju čaroliju. Godine 1999. pokrenula je časopis Talk, koji je jedva preživio tri godine i potom se ugasio.

NAKON 80 GODINA Američki tjednik Newsweek ukida tiskano izdanje, zadnji broj izaći će 31.12.

Prije pet godina Dilleru je pomogla osnovati Daily Beast, za koji londonski Guardian piše da se pretvorio u "njezin eksperiment u digitalnom novinarstvu koji se istaknuo osobitim uspjehom u sagorijevanju gotovine svog vlasnika milijardera". Portal ove godine, doduše, bilježi porast prometa od 22 posto, rast reklama od 23 posto i imao je gotovo 16 milijuna jedinstvenih posjetitelja u kolovozu, no godinu će vjerojatno završiti sa 12 milijuna dolara gubitka.

Brown je bila i ključna osoba u spajanju tog portala s magazinom Newsweek, što se pokazalo katastrofalnom odlukom jer su oba medija spajanje jedva preživjela. Brown ih je uređivala oba. No, Newsweek je 2012. nije prestao izlaziti u tiskanom izdanju, a IAC ga je Newsweek u kolovozu ove godine prodao tvrtki IBT Media, samo tri godine nakon što je taj časopis kupio od biznismena Sydneyja Harmana.

Brown je najavila da će osnovati vlastitu kompaniju Tina Brown Live Media, koja će organizirati konferencije i rasprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:08