PAPIR JOŠ NIJE MRTAV

Tiskano izdanje Newsweeka odlazi u povijest: Papir nam je preskup, čitajte nas online

Richard Nixon, napravio je internet: nakon 79 godina, kultni američki tjednik Newsweek uskoro više neće izlaziti u papirnatom već samo u online obliku.

- Ne kažem da će se to dogoditi odmah i u potpunosti, ali tranzicija iz tiskanog u online izdan sigurno će uslijediti. Mi sada razmatramo sve naše opcije - izjavio je prije nekoliko dana Barry Diller, čelnik IAC/Interactive Corp. Dillerova je izjava diljem svijeta odjeknula poput bombe te izazvala šok među zaposlenicima tog magazina raspršenim u 23 grada diljem svijeta.

Njima se odmah umirujućim e-mailom javila Tina Brown, glavna urednica Newsweeka i Daily Besta, koja je Dillerovu izjavu nazvala “paničarenjem”. Unatoč njezinoj tvrdnji da “papir još nije mrtav” , čini se da su tiskanom izdanju slavnog tjednika odbrojani dani.

Utvrda liberala

Newsweek je 1933. godine utemeljila skupina bogatih Njujorčana. Velik uspon Newsweeka uslijedio je nakon 1961., kada ga je preuzela Katherine Graham, udovica vlasnika Washington Posta. Graham je Newsweek, kao uostalom i Washington Post, preobrazila u modernu tiskovinu koja je išla ukorak s duhom vremena promovirajući liberalniji pogled na svijet. Iako pojam znalačkog, ozbiljnog i pouzdanog novinarstva koje je rezultiralo brojnim Pulitzerima, Newsweek nikad nije krio svoju naklonost prema američkim demokratima, od Roosevelta do Obame, kojemu je dosad posvetio 12 naslovnica.

Kada su 1973. godine novinari Washington Posta Carl Bernstein i Bob Woodward razotkrili aferu Watergate, Newsweek im se pridružio u “ratu s Bijelom kućom”, što je naposljetko rezultiralo ostavkom predsjednika Nixona 1974. godine.

Strmoglavi pad

Nadmećući se s glavnim konkurentom Timeom, Newsweek je 2003. imao nakladu veću od četiri milijuna, a od toga se 2,7 milijuna primjeraka tjedno prodavalo u SAD-u.

No već iduće godine počeo je pad naklade, čemu je kumovao internet, a recesijske 2008. godine magazin je ostvario manjak od 16 milijuna dolara. Strmoglavi pad se nastavio: 2009. Newsweek je imao gubitak od 29,3 milijuna dolara, u prvom tromjesečju 2010. godine 11 milijuna dolara da bi ga naposljetku u kolovozu te godine za jedan dolar kupio tada 92-godišnji milijarder Sidney Harman, suprug demokartske kongresmenice Jane Harman.

U studenom 2010. godine Newsweek se udružio s portalom Daily Bestom, čija je glavna urednica Tina Brown preuzela i uređivanje legendarnog magazina.

Podrijetlom Engleskinja, Tina Brown jedna je od najpoznatijih novinarki i urednica na svijetu koju je jedna američka spisateljica opisala kao tiranku, “Staljina u visokom petama”. Sa samo 25-godina postala je urednica Tatlera, britanskog časopisa za visoko društvo, kojemu je podigla nakladu.

Sličan uspjeh ponovila je i s američkim Vanity Fairom, gdje je 1991. godine objavila sliku gole Demi Moore u osmom mjesecu trudnoće. Od 1992. do 1998. Brown je uređivala i intelektualistički New Yorker, kojemu je također digla nakladu.

Žrtva tableta

Uspjeh nije ponovila i s Newsweekom, kojemu je naklada pala na svega 40.000 primjeraka tjedno. Iako još nije spremna ispisati in memoriam tiskanom Newsweeku, Brown priznaje da tableti i laptopi preuzimaju primat u broju čitatelja.

- Kad sjedim u avionu, osupnuta sam što svi bulje u ekrane, a malo tko u papir. Svi prepoznajemo da je to smjer kojim se ide - zaključila je Brown.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:27