NOVA ŽIVOTNA UTAKMICA

Bivša zvijezda AC Milana postaje potpredsjednik vlade: Preuzima resor regionalnog razvoja!

 Wikimedia Commons

TBILISI - Pobjednik gruzijskih parlamentarnih izbora, milijarder Bidzina Ivanišvili, ozbiljno je prionuo poslu pa čim je pozvan u predsjednički ured da mu uruče premijersko žezlo, obznanio sastav svoje vlade.

Na popisu se našao i jedan od najpoznatijih Gruzijaca - bivši nogometaš Milana, dvostruki osvajač Lige prvaka, politički angažiran i žestok protivnik sadašnjeg predsjednika Mihaila Saakašvilija, 34-godišnji Kaha Kaladze. Nekadašnji obrambeni igrač bit će drugi potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i infrastrukture.

Kaladze je upravo zbog protivljenja Saakašviliju i njegovoj autoritarnoj vladavini prestao igrati, nakon 15 godina, za nacionalnu vrstu Gruzije, što je izazvalo velik odjek u javnosti te male brdovite kavkaske republike.

Bivši nogometaš u rodnoj zemlji ima kultni status. Uz njegov angažirani odlazak povezan je i jedan bizarni događaj: na kvalifikacijskoj utakmici s Italijom u Tbilisiju Kaha Kaladze je zabio čak dva autogola, što mu i danas neki zlobno ubrajaju u “antisaakašvilijevsko djelovanje”.

Kaladzeov politički angažman i česti antirežimski istupi produbili su prijateljstvo s Ivanišvilijem. Prkosni nogometaš s desnog boka obrane Milana postaje desnom rukom pretendenta na položaj prvog čovjeka Gruzije.

Tragedija u obitelji uvelike je obilježila Kaladzeovu političku djelatnost. Naime, otmičari su 2006. godine ubili njegova brata Levana kad je on odbio isplatiti traženih 600.000 dolara, a policija nije bila efikasna. Andrej Ševčenko, njegov nogometni prijatelj iz Ukrajine, svoj je gol Bayernu 2006. godine u Ligi prvaka posvetio zbog toga Kahi, a i on danas želi odmah iz kopački ući u parlamentarne klupe. Naime, na skorim izborima Ševčenko će biti visoko na listi stranke Naprijed, Ukrajina, nove nade ukrajinske politike Natalije Koroljevskaje, otpadnice iz stranke karizmatične Julije Timošenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:07