UBOJSTVO IZ ČASTI

Britanci islamske vjeroispovijesti zadavili kćer (17) jer se odijevala previše zapadnjački

Godišnje oko 5.000 osoba diljem svijeta izgubi život u tzv. ubojstvima iz časti

Roditelji 17-godišnje Britanke islamske vjeroispovijesti osuđeni su u petak zbog njezinog ubojstva 2003., a kćer su ubili jer je željela živjeti "previše zapadnjačkim" životnim stilom. Bilo je to ubojstvo zbog obiteljske časti .

Iftikhar i Farzana Ahmed ugušili su i raščetvorili svoju kćer Shafileu, a dijelove njezinog tijela zakopali su na obali obližnje rijeke. Čitavo su vrijeme poricali odgovornost za njezinu smrt, dok u ponedjeljak Farzana nije na sudu posvjedočila da je pokušala zaštiti kćer od muževih udaraca one večeri kad je nestala. Otac i dalje poriče krivnju.

Njegova je supruga ispričala da je bila "prestravljena" nakon što je i nju udario, nakon čega je pobjegla iz sobe i otišla svojoj drugoj djeci. Dvadesetak minuta kasnije čula je supruga kako odlazi autom. Kad se vratio sam, pitala ga je gdje im je kći, na što joj je on navodno odgovorio:

- Ako ti je mio tvoj život i život tvoje djece, nikad me više to nemoj pitati.

Farzana je ispričala da je samo jedno od njihove djece, Meviš, vidjelo kad je njihov otac napao Shafileu, no njegova sestra Alesha prošli je mjesec posvjedočila da je vidjela roditelje kako je zajednički ubijaju. Alesha je ispričala da su roditelji bili ljuti na Shafileu jer je nosila majicu kratkih rukava s v-izrezom i bez veste. Prema svjedočenju Aleshe, upravo je njihova majka Farzana bila ta koja je suprugu rekla "Daj okončaj to ovdje!".

Roditelji su zatim Shafileu gurnuli na kauč i ugušili je. Tužiteljstvo je čitavo vrijeme tvrdilo da su roditelji zajednički počinili ubojstvo.

Godišnje oko 5.000 osoba diljem svijeta izgubi život u tzv. ubojstvima iz časti, statistika je UN-ovog Populacijskog fonda .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:51