TOTALNA ESKALACIJA

Britanci: Ovako će Izrael odgovoriti Iranu, bit će bolno!; Biden: Strah me toga što žele Izraelci...

Pratimo situaciju na Bliskom istoku nakon što je Iran prvi put napao Izrael s vlastitog tla
 /Profimedia

KLJUČNI DOGAĐAJI:

- Iran je napao Izrael s više od 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila

- Izrael i saveznici presreli većinu bespilotnih letjelica i projektila koje je lansirao Iran

- Jedna osoba, djevojčica, ozlijeđena je u napadu

- Iranski napad na Izrael izazvao je u nedjelju oduševljenje brojnih Palestinaca u Gazi

- Pao dogovor Izraelaca o odgovoru na napad: ‘Odobrili smo planove‘

- Nizozemski zračni prijevoznik KLM otkazao je sve letove za i iz Tel Aviva do sutra


NOVO, 22:46 - Izraelski odgovor na iranski napad mogao bi biti neizbježan, javlja NBC News.

Dvije su se zemlje sukobile na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a Teheran je inzistirao da ne želi daljnju eskalaciju nakon što je lansirao 300 bespilotnih letjelica i projektila, ali je upozorio na odlučnije udare kao odmazdu na svaki izraelski protunapad.

Glavni tajnik UN-a António Guterres rekao je da je vrijeme da se "odmaknemo od ruba" jer je zbor svjetskih čelnika pozvao na suzdržanost. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ne pokreće nove napade na Iran i rekao da SAD neće sudjelovati ni u kakvim ofenzivnim akcijama protiv Irana, ali je privatno rekao da strahuje da Netanyahu pokušava uvući SAD u širi sukob, rekli su dužnosnici za NBC News.


22:43 - Prema informacijama iz ratnog kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Izrael planira ‘bolan‘ udar na Iran koji ne uzrokuje žrtve. Netanyahu je navodno zatražio od Izraelskih obrambenih snaga da sastave popis ciljeva koje bi Izrael mogao pogoditi, a na koje se SAD ne bi žalio, javlja Telegraph.

Washington Post je izvijestio da bi to mogao biti precizni napad na objekt u Teheranu ili kibernetički napad.

Vijesti na izraelskom Kanalu 12 tvrde da se ratni kabiner složio da će Iranu uzvratiti ‘jasno i snažno‘ te da se razgovaralo o nekoliko opcija koje bi bile ‘bolne‘, no ne bi izazvale regionalni rat.


15:07 - Francuska je u noći sa subote na nedjelju iz Jordana izvela "presretanja" iranskih projektila i bespilotnih letjelica koje su ciljale Izrael, potvrdio je u ponedjeljak Emmnuel Macron koji kaže da želi "učiniti sve da se izbjegne požar" na Bliskom istoku.

“Imamo zračnu bazu u Jordanu (...) Ugrožen je bio jordanski zračni prostor ispaljivanjem tih projektila. Digli smo naše avione i presreli smo ono što smo morali presresti”, izjavio je francuski predsjednik na kanalima BFMTV.

Odlukom da "udari na Izrael" s njegovog tla, Iran je izazvao "duboki raskol", ocijenio je također.

“Učinit ćemo sve da izbjegnemo požar (...) i stoga pokušati uvjeriti Izrael da ne treba odgovoriti eskalacijom, nego izolacijom Irana, uspjeti uvjeriti zemlje regije da je Iran opasnost, povećati sankcije, povećati pritisak na nuklearne aktivnosti i zatim pronaći put do mira u regiji”, izjavio je.

Francuska razgovara "sa svim zemljama u regiji (...) Ono što mi pokušavamo biti je posrednička sila", dodao je francuski predsjednik koji će tijekom dana ponovno razgovarati s izraelskim premijerom.

Ali "Amerikanci su ti koji imaju vrlo važnu ulogu u obuzdavanju Irana", priznao je.


14:28 - Velika je Britanija odbacila tvrdnju Irana da je najavio napad na Izrael, piše The Guardian.

Ministar vanjskih poslova Irana Hossein Amirabdollahian rekao je u nedjelju da je Iran svojim susjedima i Sjedinjeninim Američkim Državama javio da će napasti Izrael te da je to napravio 72 sata prije napada.

Viši je izraelski dužnosnik rekao da je jedan američki časnik bio prisutan u zapovjedništvu sustava za protuzračnu obranu Strijela u trenutku kada se Izrael branio od iranskih dronova.


13:07 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski šef diplomacije David Cameron pozvali su u ponedjeljak Izrael na izbjegavanje daljnje eskalacije sukoba s Iranom, javljaju svjetske novinske agencije.

Iran je u subotu navečer lansirao stotine dronova i projektila na Izrael odgovarajući na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginula sedmorica časnika Iranske revolucionarne garde uključujući dvojicu visokih zapovjednika. Izrael je zanijekao odgovornost za taj napad koji se dogodio 1. travnja.

"Svi smo zabrinuti zbog moguće eskalacije", rekao je Macron za BFM TV i RMC radio. "Situacija je danas jako nestabilna."

Macron je dodao da će nastojati dogovoriti prekid vatre za vrijeme Ljetnih olimpijskih igara u Parizu, u skladu s ciljem igara promicanja mira putem sporta.

"Način na koji je Izrael uspio s međunarodnim partnerima i onima na mjestu događaja odbiti taj napad zaista je impresivan... To je uspjeh koji se ne smije prokockati i prema tome savjetujemo da pridonese deeskalaciji", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz tijekom posjeta Kini.

Tijekom video-konferencije čelnika zemalja skupine G7 u nedjelju, "mogu vam reći da je naša ocjena situacije bila identična", rekao je.

"I naš apel je jako jasan: Iran mora zaustaviti tu agresiju", rekao je Scholz, koji je u nedjelju počeo trodnevni posjet Kini.

Cameron je pozvao Izrael da ne odgovara na iranski napad i savjetovao mu da bi trebao "misliti glavom jednako kao i srcem" jer je iranski napad bio gotovo potpuni neuspjeh.

Naglasio je da poziva Izrael da ne eskalira napetosti na Bliskom istoku.

"Na mnogo načina to je bio dvostruki poraz za Iran. Napad je bio gotovo potpuni neupjeh i pokazali su svijetu da su zao utjecaj u regiji spreman to učiniti. Stoga se nadamo da neće biti osvetničkog odgovora", rekao je za Sky News.


13:01 U ovim trenucima trebao bi početi sastanak izraelske ratne vlade kojim će predsjedati premijer Benjamin Netanyahu. Razmatrat će mogući odgovor na iranski napad projektilima i dronovima na izraelski teritorij.


13:00 - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je ponedjeljak da je "možda nekome u interesu" izbijanje šireg regionalnog rata na Bliskom istoku koji bi onemogućio zaustavljanje vojnih djelovanja u Pojasu Gaze i i pozvao je na deeskalaciju sukoba između Izraela i Irana.

Iran je u subotu navečer lansirao stotine dronova i projektila na Izrael odgovarajući na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginua sedmorica časnika Iranske revolucionarne garde uključujući dvojicu visokih zapovjednika.

Izrael je zanijekao odgovornost za taj napad koji se dogodio 1. travnja.

"Nalazimo se na rubu litice i moramo se odmaknuti", rekao je Borrell za španjolski radio Onda Cero. "Moramo stisnuti kočnice i krenuti unatrag."

Borrell je u intervjuu za španjolsku javnu televiziju TVE rekao da je Europska unija očekivala takav odgovor Irana.

"Od kada je bombardirana zgrada iranskog konzulata, uz nekoliko žrtava, znali smo da će Iran odgovoriti", izjavio je. "Osim toga, praktično su to i dali do znanja, kao i kada će uslijediti napad. Iran je time htio ograničiti štetu koju je mogao izazvati svojim napadom", dodao je.

Iran je projektile uputio izdaleka prema vojnim ciljevima pa je Izrael imao vremena za njihovo zaustavljanje i rušenje čime nije bilo civilnih žrtava.

Borrell je rekao da očekuje odgovor od Izraela na iranski napad, ali i da se nada da neće izazvati daljnju eskalaciju.

Rekao je da u izraelskoj desničarskoj vladajućoj koaliciji postoji "duboka podjela" između tvrdolinijača koji traže žestoku odmazdu i "umjerenije i razumnije" frakcije.

Ta frakcija traži odmazdu, "ali na način koji izbjegava odgovor na odgovor".

Borrell, koji je kasno u nedjelju razgovarao s iranskim ministrom vanjskih poslova Hoseinom Amirabdolahianom, rekao je da Europska unija mora imati najbolje moguće odnose s Iranom unatoč sankcijama koje mu je nametnula zbog njegova nuklearnog programa i drugih pitanja.

"Svima je u interesu da Iran ne postane nuklearna sila i da na Bliskom istoku bude mir."

Borrell je rekao da da su svi diplomatski napori usmjereni na to da Izrael "ostane suzdržan i ne potakne spiralu većeg nasilja".

EU razgovara s obje države da "ne dođe do eskalacije".

"Iranski ministar mi je rekao da je što se njih tiče odgovor gotov. Ali da će uzvratiti budu li napadnuti. Potrebno je stoga kontrolirati situaciju jer bi ovo moglo izazvati regionalni rat velikog intenziteta", rekao je Borrell.

Dodao je da ne misli da itko želi regionalni rat. "Ali je on možda nekome u interesu", napomenuo je.

Upitan kome bi mogao biti u interesu širi rat, nije imenovao nikoga.

"Dođe li do njega bit će nam onemogućeno zaustavljanje rata u Pojasu Gaze, što nam je primarni cilj", rekao je. "Palestinci ne smiju plaćati cijenu svega ovoga. Ne smijemo zaboraviti da je trenutno ključno zaustaviti vojna djelovanja u Gazi i dostaviti pomoć stotinama tisuća ljudi ondje", dodao je.

Borrell je rekao da još uvijek nema jedinstvenog stajališta među 27 država EU-a o trajnom miru u Gazi.

"Neke zemlje poput Španjolske i Francuske su ga zatražile jer je cilj prekinuti užasnu patnju stanovnika Pojasa Gaze", naglasio je.

Rekao je i kako "nažalost prizanje Palestine još uvijek nije stvarnost" premda mnoge zemlje EU-a govore o rješenju s dvije priznate i susjedne države, Izraelom i Palestinom. Poručio je da se sukob koji traje od 1948. ne smijeti riješti na način da sva zemlja pripadne jačem.

UN je još ranije predložio mirovno rješenje s dvije države u granicama iz 1967. godine.

"Znam koliko je teško provesti to rješenje, ali neka mi netko da bolje rješenje", zaključio je Borrell.


12:55 - Kontejnerski brod koji je Iran u subotu zaplijenio u Zaljevu optužujući ga da je "povezan s Izraelom" nalazi se "u iranskim teritotijralnim vodama" kako bi se "provele potrebne istražne radnje", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Iranske vlasti nisu objavile nikakve informacije otkako su specijalne pomorske snage Čuvara revolucije u subotu u Hormuškom tjesnacu zaplijenile brod MSC Aries.

"Brod je odveden u iranske teritorijalne vode", rekao je novinarima glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani.

Nije ništa rekao o sudbini 25 članova posade, među kojima su Indijci i jedan Rus.

Glasnogovornik je objasnio da je Iran zaplijenio brod jer je "prekršio međunarodno pomorsko pravo" i "nije odgovorio na primjeren način na pitanja iranskih vlasti".

"Sigurno je da taj brod pripada cionističkom režimu", rekao je Kanani, referirajući se na Izrael.

Iranska službena novinska agencija Irna objavila je u subotu da je brod, koji je plovio pod portugalskom zastavom, zaplijenjen radi inspekcije jer njime "upravlja tvrtka Zodiac, koja pripada cionističkom kapitalistu Eyalu Oferu".

Brod je zaplijenjen nekoliko sati prije iranskog napada dronovima i projektilima na Izrael.

SAD je zapljenu broda ocijenio "piratstvom" i pozvao Iran da ga odmah pusti.


12:25 Iransko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da "nikakav unaprijed dogovorenog sporazuma nije bilo s nijednom zemljom" prije napada na Izrael u znak odmazde za napad na zgradu konzulata 1. travnja u glavnom gradu Sirije, Damasku.

Regionalni dužnosnici, uključujući iranskog ministra vanjskih poslova, ranije su rekli da je Teheran dao obavijest susjednim zemljama nekoliko dana prije napada, što je Izraelu i saveznicima SAD-u, Velikoj Britaniji i Jordanu dalo vremena da pripreme obranu.

U ponedjeljak je iransko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da bi Zapad trebao "cijeniti iransku suzdržanost posljednjih mjeseci".

"Umjesto optužbi protiv Irana, zapadne zemlje trebale bi kriviti same sebe i odgovarati javnom mnijenju za mjere koje su poduzele protiv... ratnih zločina koje je počinio Izrael" u svom ratu protiv Hamasa u Gazi, rekao je glasnogovornik ministarstva Nasser Kanani.


12:20 Rusija je izrazila veliku zabrinutost zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael.

"Pozivamo sve zemlje u regiji na suzdržanost", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Daljnja eskalacija nije ni u čijem interesu. Stoga se, naravno, zalažemo da se svi nesporazumi rješavaju isključivo političkim i diplomatskim metodama.”

I kinesko ministarstvo vanjskih poslova također je pozvalo na smirenost i "suzdržanost i izbjegavanje daljnje eskalacije napetosti".


12:05 - Iran je ‘luđi‘ nego je svijet svjestan i spreman je za sve posljedice tog sukoba, rekao je izvor blizak režimu u Teheranu. Izvor je za Financial Times rekao: ‘Poruka Irana je jasna: luđi smo nego što mislite i spremni smo izdržati sve posljedice rata ako bude potrebno. Ovo bi trebalo biti sredstvo odvraćanja i signal SAD-u i Izraelu da je sada dosta.‘

Više o reakcija iz Irana na subotnje događaje pročitajte OVDJE.


11:05 - Novinska agencija Reuters izvijestila je da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu u 14 sati po lokalnom vremenu (13 po hrvatskom) ponovno okupiti svoj ratni kabinet.


10:55 - Ministar vanjskih poslova David Cameron naoko je priznao da je Iran imao pravo kada je reagirao na napad na svoju ambasadu u Damasku u Siriji, piše The Guardian.

Međutim, Cameron je reakciju Irana doveo u pitanje zbog činjenice da su njome ugrozili živote civila. Smatra se da je napad na iransku ambasadu u Damasku izveo Izrael.

Novinari TV postaje Sky News pitali su Camerona je li Izrael donio dobru odluku kada je napao iransku ambasadu. Podsjetimo, u tom su napadu poginuli visoki iranski vojni zapovjednici.

- Mogu u potpunosti razumjeti frustraciju koju Izraelci osjećaju kad pogledaju Iransku revolucionarnu gardu, i gledaju užasne stvari koje su učinili diljem svijeta, uključujući potporu koju daju Hamasu, i naravno, Hamas je odgovoran za napad od 7. listopada i tu sve počinje. Tako da možete potpuno razumjeti frustraciju - rekao je Cameron.

- Složio bih se da postoji velika razlika između onoga što je Izrael učinio u Damasku i 301 oružja koje je država Iran ispalila na državu Izrael. Stotinu i jedna balistička raketa, 36 krstarećih raketa, 185 dronova, to je stupanj razlike. I mislim da je Iran učinio nepromišljenu i opasnu stvar, a mislim da to cijeli svijet može vidjeti. Sve te zemlje koje su se nekako pitale, pa, znate, koja je prava priroda Irana? Sve je crno-bijelo.

Cameron je rekao da bi Velika Britanija snažno reagirala kada bi neprijateljska zemlja napala njezin konzulat. Novinari Sky Newsa rekli su Cameronu da Iran vjerojatno smatra da je njegov napad na Izrael bio "snažna reakcija".

- Ono što želim reći je da je napad koji su izveli bio vrlo velikih razmjera. Zemlje imaju pravo odgovoriti kada smatraju da su pretrpjele agresiju, naravno da imaju. Ali pogledajte razmjere tog odgovora. Da to oružje nije oboreno. Moglo je biti tisuće žrtava, uključujući i civilne žrtve. Mislim da je to jako važna stvar koju treba uzeti u obzir - rekao je Cameron.

Cameron je dodao da je situacija u Gazi "neprihvatljiva" te da je tijekom posljednjih 20 godina s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom vodio nekoliko ozbiljnih razgovora na tu temu.

"Naš je posao surađivati s izraelskom vladom kako bismo ih podržali u njihovoj kampanji da se riješi Hamasa, i mislim da je to ispravno", rekao je Cameron. "Bit će nesuglasica. Vodili smo s njima neke vrlo teške razgovore. Na primjer, o potrebi za dopremom pomoći u Gazu, gdje sam bio izuzetno oštar", dodao je britanski ministar. "Moramo raditi s premijerima i vladama koje su tamo. Netanyahu je u mnogim situacijama donio dobre odluke, ali ponekad se ne slažemo. Kad to učinimo, trebali bismo imati iskrene razgovore. To prijatelji rade. Mislim da je ne puštanje više u Gazu bila greška", zaključio je Cameron.


09:41 Iran je pokrenuo rat protiv Izraela kada je poslao bespilotne letjelice i projektile, kaže glasnogovornica izraelskog veleposlanstva u Londonu Orly Goldschmidt. Nadalje, ona tvrdi da je Iran posljednjih 45 godina pokušavao napasti Izrael preko posrednika - Hezbollaha, Hamasa i hutista.

"Iran vidi Izrael kao zapadnu zemlju koju treba uništiti", kaže ona.

Ponavljajući komentare izraelskog predsjednika, Goldschmidt kaže da je Iran u subotu "pokrenuo rat protiv Izraela".

"Slušamo naše saveznike i uzimamo u obzir ono što govore, ali na kraju dana morat ćemo se braniti od ove iranske prijetnje", dodaje ona.

Na pitanje kako bi mogao izgledati odgovor, kaže: "Neću komentirati kako će izgledati odgovor, ali ću reći da se razgovara o svim opcijama, a ratna vlada će odlučiti kada je dobar trenutak za obranu.

"To nije osveta, mi se ne bavimo osvetom, ali želimo biti sigurni da će biti odvraćeni."


09:15 Nizozemski zračni prijevoznik KLM otkazao je sve letove za i iz Tel Aviva do sutra, priopćio je nizozemski ogranak zračnog prijevoznika Air France KLM.

Ova objava dolazi u trenutku kada su globalne zrakoplovne kompanije suočene s prekidima u prometu nakon iranskih napada raketama i dronovima na Izrael.

Najmanje desetak zrakoplovnih kompanija moralo je otkazati ili preusmjeriti letove u posljednja dva dana, uključujući Qantas, njemačku Lufthansu, United Airlines i Air Indiju.

Ovo je najveći pojedinačni prekid zračnog prometa od napada na Svjetski trgovački centar 2001., prema Marku Zeeju, osnivaču OPSGROUP-a, koji nadzire zračni prostor i zračne luke.

Izrael je zatvorio svoj zračni prostor u subotu, prije nego što ga je ponovno otvorio u nedjelju ujutro. Jordan, Irak i Libanon također su obnovili letove iznad svojih teritorija.

Veliki bliskoistočni zračni prijevoznici, uključujući Emirates Airlines, Qatar Airways i Etihad Airways, rekli su u nedjelju da će nastaviti letove u regiji nakon otkazivanja ili preusmjeravanja nekih letova.


08:03 Izrael tvrdi da je izradio planove za napad na Iran kao odgovor na napad raketama i bespilotnim letjelicama bez presedana.

U nedjelju kasno navečer, Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da je ratni kabinet zemlje odobrio i "ofenzivnu i obrambenu akciju" unatoč upozorenjima zapadnih čelnika, prenosi britanski Telegraph.

Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, odustao je od neposredne odmazde nakon intervencije Joea Bidena, američkog predsjednika, koji ga je zamolio da "dobro razmisli" o svom sljedećem potezu.

Ali Izrael je rekao da zadržava pravo da udari Iran na "način i u vrijeme" po svom izboru. Kasnije je Ujedinjenim narodima rečeno da je Iran "prešao crvenu liniju" ovim napadom.


7:00 Šef Predstavničkog doma američkog Kongresa, Mike Johnson, rekao je da će nastojati pogurati prijedlog zakona za ratnu pomoć Izraelu ovaj tjedan nakon napada Irana, ali nije pojasnio hoće li financiranje Ukrajine biti dio paketa.

Američka pomoć za obje nacije oslabila je zbog političkih prepirki u Kongresu, pri čemu je Johnson – saveznik Donalda Trumpa – blokirao raniju pomoć od 95 milijardi dolara koju je predsjednik Joe Biden tražio za Izrael, Ukrajinu i Tajvan, a koja je prošla Senat.

“Republikanci u Zastupničkom domu i Republikanska stranka razumiju da nužno da podržimo Izrael. Pokušat ćemo ponovno ovaj tjedan, a detalji tog paketa upravo se sastavljaju, rekao je Johnson za Fox News.


6:05 Associated Press izvještava da je iranski osvetnički napad na Izrael, koji je uključivao lansiranje stotina balističkih projektila i bespilotnih letjelica, bio na "vrhunskoj razini" onoga što su američki dužnosnici očekivali.

Pozivajući se na dužnosnike koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, AP piše da je unatoč visokoj stopi presretanja, iranska namjera bila "uništiti i uzrokovati žrtve" te da bi, da su bili uspješni, napadi izazvali "nekontroliranu" eskalaciju diljem Bliskog istoka. .

U jednom trenutku, najmanje 100 balističkih projektila iz Irana bilo je u zraku istovremeno na samo nekoliko minuta leta do Izraela, rekli su dužnosnici AP-u.

Biden i najviši američki dužnosnici pratili su lansiranje i pokušaje presretanja u stvarnom vremenu u sobi u Bijeloj kući. Dužnosnici su rekli da je u prostoriji zavladalo "olakšanje" nakon što su vidjeli da su napori obrane bili uspješni."


5:20 Američke snage, potpomognute razaračima europskog zapovjedništva američke vojske, uništile su u subotu i nedjelju više od 80 dronova i najmanje šest balističkih projektila usmjerenih na Izrael iz Irana i Jemena, priopćilo je u ponedjeljak Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM).

Iran je u subotu navečer pokrenuo napad na izraelski teritorij bespilotnim letjelicama i projektilima u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Siriji 1. travnja u kojem su ubijeni najviši zapovjednici Revolucionarne garde.

Napad s više od 300 projektila i bespilotnih letjelica, većinom lansiranih iz Irana, izazvao je samo skromnu štetu jer je većinu oborio izraelski obrambeni sustav protuzračne obrane uz pomoć Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske i Jordana.

"CENTCOM i dalje podržava obranu Izraela protiv ovih opasnih akcija Irana. Nastavit ćemo raditi sa svim našim regionalnim partnerima na povećanju regionalne sigurnosti", rekla je američka vojska.


5:05 Glasnogovornik izraelske vojske rekao je jučer navečer da su planovi za ofenzivnu i obrambenu akciju odobreni nakon sinoćnjeg napada Irana.

"Hamas i Iran žele zapaliti Bliski istok i eskalirati [u] regiji", dodajući da IDF ostaje "na visokom stupnju pripravnosti" i "procjenjuje situaciju", kazao je kontraadmiral Daniel Hagari.

"Tijekom posljednja dva sata odobrili smo operativne planove i za ofenzivnu i za obrambenu akciju. Nastavit ćemo štititi državu Izrael i zajedno s našim partnerima nastavit ćemo graditi sigurniju i stabilniju budućnost za cijeli Bliski istok", rekao je Hagari.

Glasnogovornik IDF-a nije dao nikakve dodatne pojedinosti o tome koji su planovi odobreni.

image

Izraelska protuzračna obrana Željezna kupola

Roni Schutzer/Afp/Profimedia/Roni Schutzer/afp/profimedia

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres podsjetio je u nedjelju, nakon iranskog napada na Izrael, da su činovi odmazde koji uključuju upotrebu sile zabranjeni prema međunarodnom pravu, dok su SAD poručile da će raditi na tome da Teheran pozove na odgovornost pred UN-om.

Guterres je, govoreći na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, rekao državama članicama da UN-ova povelja zabranjuje upotrebu sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke neovisnosti bilo koje države te je osudio iranski napad na Izrael i upozorio na daljnju eskalaciju.

Iran je u subotu navečer lansirao salvu dronova i projektila na Izrael, u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam časnika Revolucionarne garde.

Bio je to prvi iranski izravni napad s njegova teritorija na Izrael u povijesti.

image

Zapisi izraelskog veleposlanika u UN-u

Charly Triballeau/Afp

"Bliski istok je na rubu. Ljudi u regiji suočavaju se sa stvarnom opasnošću od razornog sukoba širokih razmjera. Sada je vrijeme za smirivanje i deeskalaciju", rekao je Guterres na sastanku koji je sazvan nakon napada Irana.

Zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood pozvao je 15-člano tijelo da nedvosmisleno osudi napad Irana, poručivši i da je obaveza Vijeća sigurnosti ne dopustiti da postupci Irana ostanu bez odgovora.

image

VIjeće sigurnosti o situaciji na Bliskom istoku

Charly Triballeau/Afp

"Sljedećih dana, i u dogovoru s drugim državama članicama, SAD će istražiti dodatne mjere kako bi ovdje, u Ujedinjenim narodima, pozvano Iran na odgovornost", rekao je Wood, ne precizirajući koje će korake SAD poduzeti.

"Da budem jasan - ako Iran ili njegovi opunomoćenici poduzmu akcije protiv Sjedinjenih Država ili daljnje akcije protiv Izraela, Iran će se smatrati odgovornim", poručio je.

Teheran je jučer poručio da je napad kazna za "izraelske zločine", odnosno napad na iranski konzulat u Damasku, dok Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za taj napad.

Iranski veleposlanik: Akcija Irana nužna i proporcionalna

Iranski veleposlanik u UN-u Amir Saeid Iravani je rekao da je akcija njegove zemlje bila nužna i proporcionalna, te poručio da, iako Teheran ne teži eskalaciji ili ratu u regiji te nema namjeru ulaziti u sukob sa SAD-om, potvrđuje svoje pravo na samoobranu.

image

VIjeće sigurnosti o situaciji na Bliskom istoku

Charly Triballeau/Afp

"Ako SAD pokrene vojne operacije protiv Irana, njegovih građana ili njegove sigurnosti i interesa, Iran će iskoristiti svoje pravo da proporcionalno odgovori", rekao je.

Izraelski veleposlanik u UN-u Gilad Erdan na sastanku je optužio Iran za kršenje međunarodnog prava te je na tabletu pustio video za koji je rekao da prikazuje izraelsko presretanje iranskih dronova iznad jeruzalemske džamije Al-Aqsa, jednog od najsvetijih mjesta islama.

"Evo, možete pogledati. U očima Irana, uništenje Izraela je važnije od svetih mjesta islama", obratio se iranskom veleposlaniku koji je također sjedio u dvorani Vijeća sigurnosti.

Erdan je pozvao Vijeće sigurnosti da osudi Iran, ponovno mu uvede sankcije i proglasi iransku Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom.

"Jedina opcija je osuditi Iran i iskoristiti sva potrebna sredstva kako bi ga natjerali da plati visoku cijenu za svoje užasne zločine", poručio je Erdan na sastanku koji je zatražio u subotu.

Guterres je u nedjelju također pozvao na trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi nakon više od šest mjeseci borbi, bezuvjetno oslobađanje svih talaca i neometanu dostavu humanitarne pomoći u Gazu koja se suočava s glađu.

"Regionalni - i zapravo globalni - mir i sigurnost potkopavaju se iz sata u sat. Ni regija ni svijet ne mogu si priuštiti još ratova", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:16