BEZ RUKAVICA

Uznemirujuća poruka iz izvora bliskog režimu u Teheranu: ‘Neka naprave još jednu grešku...‘

‘Ako Izrael napravi još jednu grešku, Iran će odgovoriti mnogo žešće. No vjerujemo da ni Amerika ni drugi ne žele proširiti sukob‘

Pripadnici iranske vojske

 Atta Kenare/Afp/Profimedia/Atta Kenare/afp/profimedia

Iran je ‘luđi‘ nego je svijet svjestan i spreman je za sve posljedice tog sukoba, rekao je izvor blizak režimu u Teheranu, piše Telegraph.

Izvor je za Financial Times rekao: ‘Poruka Irana je jasna: luđi smo nego što mislite i spremni smo izdržati sve posljedice rata ako bude potrebno. Ovo bi trebalo biti sredstvo odvraćanja i signal SAD-u i Izraelu da je sada dosta.‘

Ahmad Dastmalchian, bivši iranski ambasador u Libanonu, kaže: ‘Ovo je bila kazna i to je sada gotovo. Ako Izrael napravi još jednu grešku, Iran će odgovoriti mnogo žešće. No vjerujemo da niti Amerikanci niti druge strane ne žele proširiti ovaj sukob.‘

Podsjećamo, Iran je u subotu napao Izrael velikom količinom dronova i projektila, što je prvi izravan napad na dugogodišnjeg rivala.

Američke snage, potpomognute razaračima europskog zapovjedništva američke vojske, uništile su u subotu i nedjelju više od 80 dronova i najmanje šest balističkih projektila usmjerenih na Izrael iz Irana i Jemena.

Iran je napad na izraelski teritorij pokrenuo u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Siriji 1. travnja u kojem su ubijeni najviši zapovjednici Revolucionarne garde.

Napad s više od 300 projektila i bespilotnih letjelica, većinom lansiranih iz Irana, izazvao je samo skromnu štetu jer je većinu oborio izraelski obrambeni sustav protuzračne obrane uz pomoć Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske i Jordana.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres podsjetio je u nedjelju, nakon iranskog napada na Izrael, da su činovi odmazde koji uključuju upotrebu sile zabranjeni prema međunarodnom pravu, dok su SAD poručile da će raditi na tome da Teheran pozove na odgovornost pred UN-om.

Iranski veleposlanik u UN-u Amir Saeid Iravani je rekao da je akcija njegove zemlje bila nužna i proporcionalna, te poručio da, iako Teheran ne teži eskalaciji ili ratu u regiji te nema namjeru ulaziti u sukob sa SAD-om, potvrđuje svoje pravo na samoobranu.

Izraelski veleposlanik u UN-u Gilad Erdan na sastanku je optužio Iran za kršenje međunarodnog prava te je na tabletu pustio video za koji je rekao da prikazuje izraelsko presretanje iranskih dronova iznad jeruzalemske džamije Al-Aqsa, jednog od najsvetijih mjesta islama.

Izrael tvrdi da je izradio planove za napad na Iran kao odgovor na napad raketama i bespilotnim letjelicama bez presedana.

Novinska agencija Reuters izvijestila je da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu u 14 sati po lokalnom vremenu (13 po hrvatskom) ponovno okupiti svoj ratni kabinet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:38