SUKOBI U UNIJI

BRUXELLES ZGROŽEN PLANOM MALTE ‘Prodaja EU putovnica ne smije se dopustiti'

Malteška vlada želi ponuditi putovnicu za 650.000 eura, a zbog toga je EU parlament rezolucijom zabranio prodaju državljanstva
European Commission President Jose Manuel Barroso delivers a speech on Europe at the Konrad Adenauer Foundation, in Berlin on November 9, 2011. The speech is an annual recurrent comment on idea and condition of Europe. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
 AFP

Malta, najmanja članica Europske Unije, došla je do zanimljive ideje kako zaraditi oko 30 milijuna eura godišnje, čime bi se ublažio manjak u državnom proračunu: odlučila je ponuditi malteško državljanstvo građanima trećih država, izvan EU, ako su spremni za to platiti 650.000 eura. Objavljena je i cijena koliko trebaju platiti za dodatne putovnice za članove obitelji, djecu ili supružnika.

Žestoka rasprava

Kako je Malta mala i ima ozbiljnih problema s doseljenicima i ilegalnim emigrantima, oni koji bi platili i dobili njezino državljanstvo uopće ne bi morali živjeti na Malti. Iako je zakon o državljanstvu i davanje državljanstva strancima isključiva nacionalna nadležnost svake članice EU, problem je u tome što bi ti stranci postali državljani EU i mogli bi živjeti i raditi u bilo kojoj državi EU.

Zato je ova odluka Malte izazvala zgražanje u Europskoj uniji, a Europski je parlament jučer, nakon žestoke rasprave pune kritika prema malteškoj vladi, usvojio i posebnu rezoluciju. Državljanstvo Europske unije ne smije biti na prodaju i nositi cjenovnu oznaku, ističu u rezoluciji. Zastupnici Europskog parlamenta izrazili su zabrinutost postupkom pojedinih država članica, a osobito Malte, jer je riječ o prodaji nacionalnog, a time i EU državljanstva. Stoga Parlament poziva Komisiju da se izjasni poštuju li ti postupci slovo i duh Ugovora i pravila EU o nediskriminaciji. Povjerenica Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding također je kritizirala namjeru Malte, podsjetivši da državljanstvo jedne države članice priznaje svih ostalih 27 država, i to s punim pravima. Zato bi, prema njezinu mišljenju, države članice državljanstvo trebale davati samo u slučajevima kad postoji pravi razlog i uvjerljiva veza s tom državom.

Veća prava

Malteška vlada očito cilja na bogate Ruse, Kineze ili Arape, kojima to državljanstvo ne bi omogućilo samo lakše putovanje po EU, nego i po cijelom svijetu jer za državljane EU rijetko koja država ima režim viza. Iako su malteške vlasti poručile da bi se državljanstvo moglo dodijeliti samo nakon stroge provjere i ne bi se dopustilo da ga dobiju osobe osumnjičene za vezu s organiziranim kriminalom, sama pomisao da se državljanstvo EU može kupiti izazvala je žestoke reakcije. Ti bi stranci, ako dobiju malteško državljanstvo, imali veća prava i od državljana Hrvatske za koje u 13 država EU još uvijek postoje restrikcije za zapošljavanje koje, pak, ne postoje za državljane Malte.

Takvom izravnom prodajom državljanstva podriva se uzajamno povjerenje na kojemu se EU temelji, upozoravaju zastupnici Europskog parlamenta te naglašavaju da se time i diskriminira osobe koje nemaju toliko novca, a imaju znatno više razloga za dobivanje državljanstva.

Utrživo dobro

Europski parlament također naglašava da se prava dodijeljena državljanstvom EU, kao što je pravo na slobodu kretanja i boravka u državama članicama, ne smiju tretirati kao utrživo dobro. Državljanstvo EU podrazumijeva dioništvo u Uniji te ovisi o povezanosti pojedinca s Europom i državama članicama ili o osobnim vezama s građanima EU. Parlament zato poziva Maltu da sadašnji program državljanstva uskladi s vrijednostima Europske unije.

Dozvola boravka

Malta je jedina država koja je javno ponudila prodaju državljanstva za određenu cijenu, ali i druge članice EU imaju razne formule davanja dozvola boravka strancima za gotovinu. Velika Britanija daje dozvolu boravka onima koji investiraju više od milijun funti, a Španjolska onima koji kupe nekretnine skuplje od 160.000 eura kako bi time pomogli sve slabijem tržištu nekretnina. Malta bi zbog velikog pritiska EU mogla preispitati odluku ali, zakonski, EU teško može nešto više učiniti jer se radi o području koje je u nadležnosti države članice.

‘Bruxelles će nas otjerati iz Unije’

Kako se približavaju izbori za parlament, u Britaniji se povećavaju upozorenja da bi ta država mogla napustiti Uniju ako ne dođe do reformi. Posljednji koji je na to upozorio jest ministar financija George Osborne.- Vrijeme je da promijenimo EU i odnose Britanije s njom te da u ruke britanskih građana stavimo izbor žele li ostati u reformiranoj Uniji ili će je napustiti - rekao je i upozorio da institucije EU moraju štititi interese svih članica, a ne samo onih koje su u eurozoni.- Vjerujem kako nikome nije u interesu da se Britanija suoči s dvojbom trebamo li prihvatiti euro ili izaći iz EU. Mi ne želimo prihvatiti euro - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:17