OŠTRE KRITIKE

NOVE BRITANSKE PUTOVNICE NA UDARU ZBOG NAVODNOG SEKSIZMA 'U stoljećima britanske povijesti našli su samo dvije žene kojima treba odati počast'

 UK Home Office

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva našla se pod udarom javnosti zbog dizajna novih putovnica koje su u utorak najavljene kao novi korak u sigurnosti.

Kontroverza nije nastala zbog sigurnosnih propusta (koriste se novi vodeni žigovi i tinta koji se mogu vidjeti samo pod infracrvenim i ultraljubičastim svjetlom), nego zbog premalog broja - žena. Naime, dizajn novih putovnica slavi pet stoljeća britanske kreativnosti i inovacije, ali čini to tako da na svojim stranicama odaje počast sedmorici zaslužnih muškaraca i tek dvjema ženama iz bogate povijesti Kraljevstva.

"Kreativnu britansku putovnicu" odmah je kritizirala Stella Creasy iz britanske Laburističke stranke, koja je 2013. godine bila na čelu uspješne kampanje da se poznatu i vrlo omiljenu spisateljicu Jane Austen stavi na novčanicu od deset funti. "Toliko sam umorna od ovoga - Ministarstvo je u stoljećima britanske povijesti našlo samo dvije žene kojima treba odati počast" - napisala je na Twitteru.

Dvije žene u pitanju su pak Elisabeth Scott, arhitektica Kraljevskog Shakespeareovog kazališta u Stratford upon Avonu (rodnom mjestu velikog dramaturga) te Ada Lovelace, matematičarka iz 19. stoljeća koju se smatra jednom od prethodnica računalnih programera. Sedam muškaraca su pak Charles Babbage (pionir kompjutorskih znanosti s kojim je Lovelace inače surađivala), dramaturg Willam Shakespeare, slikar John Constable, izumitelj John Harrison, arhitekt Giles Gilbert Scott i kipari Antony Gormley i Anish Kapoor.

Novu je putovnicu branio ministar za imigraciju James Brokenshire: "Ovo je zadnji korak u procesu evolucije koji je počeo još 1378. godine te je hommage uspjehu u inovaciji, arhitekturi, umjetnosti i znanosti."

Mark Thomson, direktor Ureda za putovnice, koji je i predstavio novi dizajn, također je opravdavao premalu zastupljenost žena: "Nitko nam nije rekao da smijemo imati samo dvije žene - nastojali smo predstaviti široki dijapazon lokacija, stvari, trijumfa i ikona kroz zemlju i stoljeća."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 02:16