SKANDAL U SAD-U

Bijesni senat: zašto ste dali CIA-ine tajne Hollywoodu?

Već i šturi sažetak novog filma “Zero Dark Thirty” redateljice Kathryn Bigelow upućuje na vrhunski akcijski triler; CIA-ina agentica Maya u potrazi je za Osamom bin Ladenom, čime je jedan od najfascinantnijih trenutaka nove američke povijesti preslikan na filmsko platno.

No eksplicitne scene mučenja kojima se u filmu služi CIA uzrokovale su kontroverze i započele javnu raspravu o tome je li upravo mučenje svjedoka dovelo do pronalaska Osame bin Ladena koji se skrivao u Pakistanu. Američki senatori Dianne Feinstein, John McCain i Carl Levin pokrenuli su senatsku istragu zatraživši od šefa CIA-a Michaela Morella izvještaj o tome što je filmskoj ekipi rečeno o metodama mučenja kojima se navodno služila CIA.

Fikcija ili realnost?

Šef CIA Michael Morell, koji dužnost obavlja privremeno nakon što je s tog mjesta prošle godine smijenjen David Petraeus zbog izvanbračne afere s novinarkom i autoricom svoje biografije, u pismu svojim djelatnicima naveo je: “Ono što želim da znate jest da je ‘Zero Dark Thirty’ dramatizacija, a ne realistični portret činjenica”. Iako je potvrdio da je CIA surađivala na filmu s redateljicom Kathryn Biegelow i scenaristom Markom Boalom, napomenuo je da “agencija ne kontrolira finalni proizvod”.

“Film daje snažan dojam da su pojačane tehnike ispitivanja bile dijelom našeg bivšeg programa pritvora i ispitivanja i ključne u pronalasku Bin Ladena. Taj je dojam pogrešan”, rekao je. Ipak, naveo je da takva vrsta ispitivanja, uz ostale izvore, katkad jest jedini efikasan način dobivanja informacija od uhićenih izvora. Senatori su upozorili Morella, kojeg će, očekuje se, Obama imenovati novim šefom CIA-e, da je njegov izvještaj “potencijalno nekonzistentan” s pravilima Senata.

Posljednjih dana u središtu pažnje su dokumenti koji upućuju na suradnju CIA-e s tvorcima filma. Naime, sve su glasnije sumnje da je Obamin tim namjerno davao tajne podatke agencije redateljici kako bi potpomogli izgradnji predsjednikova imidža. Film je, naime, trebao izaći prije predsjedničkih izbora i kao takav je doživljavan kao svrsishodni alat predsjedničke kampanje.

Hrabri predsjednik

Maureen Dowd piše u New York Timesu da su dokumenti namjerno “procurili” kako bi koristili Obaminoj kampanji. “Bijela Kuća računa na filmsku verziju ubojstva Bin Ladena da bi se suprotstavila rastućim glasinama da je Obama nesposoban. Sonyjev film Oscarom nagrađenog dvojca, nema sumnje, pokazat će predsjednikovu hladnokrvnu, hrabru odluku unatoč rizicima”, napisala je Dowd. “Obamaland” se, naime, nadao da će film izaći sredinom listopada, upravo u savršeno vrijeme kako bi potpomogao kampanji, no prikazivanje je odgođeno za prosinac.

Igranje sa sigurnošću

Predsjednik američke organizacije Judical Watch, u posjedu dokumenata korespondencije između filmske ekipe i CIA-e, izjavio je: “Ovi novi dokumenti dokazuju da se Obamina administracija igrala s informacijama od nacionalne sigurnosti kako bi pomogla holivudskim filmašima. Ovi dokumenti pokazuju da je Bijela kuća bila intenzivno zainteresirana da ovaj film potretira Obamu kao hrabrog.” U e-mailovima iz srpnja 2013. jasno se iščitava suradnja između holivudske ekipe i djelatnika CIA-e.

“Možete li potvrditi da je ovaj tlocrt (kuće u kojoj se skrivao Osama bin Laden, op. a.) točan?” piše asistent scenarista glasnogovornici CIA-e Marie E. Harf. Njezin odgovor idućeg dana je: “Ok, provjerila sam s našom ekipom; ovaj tlocrt se podudara s onime što mi imamo. Nama izgleda ispravno.”

Replika kuće

Scenarist Mark Boal u jednom, pak, e-mailu traži od Harf detaljne informacije za gradnju replike kuće. “Nema problema. Radit ću na tome sutra”, ona mu odgovara. Gasnogovornica CIA-e otvoreno je dala podršku projektu. “Znam da ne odabiremo favorite, ali ima smisla podržati sigurnog pobjednika. Film Marka i Kathryn bit će prvi i najveći. Ima najviše uloženog novca i rade ga dva dobitnika Oscara”, stoji u njezinu e-mailu. U još jednom mailu navodi se da je Boal dobio pristup informacijama i dužnosnicima CIA-e “uz potpuno znanje i podršku i odobravanje direktora Panette”.

‘Glorifikacija mučenja’

Vjeruje se da je lik agentice Maye inspiriran stvarnim agentom znanim kao “Jen” u knjizi “No Easy Day”, izvještaju o misiji potrage za Osamom bin Ladenom, koju je napisao bivši pripadnik specijalne postrojbe Navy Seals, Matt Bissonnette, pod pseudonimom Mark Owen. Nemoguće je sa sigurnošću reći odgovara li lik Maye stvarnom agentu “Jen”, a nije sigurno ni radi li se o ženi. No u središtu su pozornosti, dakako, scene mučenja, toliko eksplicitne da je redateljica već kritizirana zbog sklonosti “glorificiranja mučenja”. No, Bigelow tvrdi: “Mučenje se, kao što svi znamo, provodilo u ranim godinama lova na Bin Ladena. To ne znači da je bilo ključno u njegovu pronalaženju. To samo znači da se radi o dijelu priče koji ne možemo zanemariti.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:30