RASPRAVA U ŽENEVI O OPASNOSTIMA 'ORUŽJA BUDUĆNOSTI'

Prvi korak prema zabrani razvoja robotskih vojnika?

Već imamo bespilotne letjelice, kojima upravljaju ljudi, no unatoč kontroverzama, one se mogu koristiti u skladu s međunarodnim zakonom

Prvi korak u zabrani “robota ubojica” mogao bi biti učinjen u Ženevi gdje se jučer sastao UN-ov odbor kako bi raspravio potencijalne opasnosti kontroverzne tehnologije.

Aktivisti koji traže zabranu razvoja automatskih strojeva za ubijanje nadaju se da će se predstavnici 117 zemalja usuglasiti oko istrage o posljedicama “oružja budućnosti”. - Ljudi su nas isprva optuživali da živimo u svijetu mašte, no sad im postaje jasno da su napori za razvoj takvog oružja znatno napredovali. Već imamo bespilotne letjelice, kojima upravljaju ljudi, no unatoč kontroverzama, one se mogu koristiti u skladu s međunarodnim zakonom.

Automatizirani stroj

Trenutno se vode rasprave o potpuno automatiziranim strojevima koji odabiru mete i ubijaju ih, bez ljudskog sudjelovanja u radu - izjavio je Noel Sharkey, profesor na sveučilištu Sheffield, stručnjak za umjetnu inteligenciju i robotiku koji se protivi razvoju novih strojeva. Iako se članice UN-a sastaju kako bi u prvom redu raspravljale o kemijskom oružju i minama, aktivisti se nadaju da će se na sastanku progurati pokretanje istrage o robotskim vojnicima. No, jedan veto na prijedlog značio bi odustajanje od rasprave.

Najdalje u razvoju

Nijedna zemlja zasad nije priznala da radi na proizvodnji takvog oružja, no Oliver Sprague, šef Odjela za oružje u britanskom Amnesty Internationalu, tvrdi da su SAD, Britanija i Izrael najdalje na putu razvitka takvog oružja. - Ne govorimo o Terminatoru, nego vjerojatno o nečemu poput dronova ili kompjutorskog programa koji operira online - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 21:27