NELJUDSKI UVJETI

ČLANICA SKUPINE PUSSY RIOT ŠTRAJKA GLAĐU 'Tjeraju nas da šijemo uniforme 17 sati dnevno'

A picture taken on April 26, 2013, shows one of the jailed members of the all-girl punk band "Pussy Riot," Nadezhda Tolokonnikova, standing in the defendant's cage in a court in the town of Zubova Polyana, in the Republic of Mordovia. Nadezhda Tolokonnikova declared today a hunger strike to protest what she described as conditions of slave labour and threats of death at her Russian prison camp. AFP PHOTO / MAKSIM BLINOV
 AFP / AFP ImageForum

Nadežda Tolokonikova, jedna od zatočenih članica ruske punk-art skupine Pussy Riot, započela je štrajk glađu, a u pismu javnosti objasnila ga je kao prosvjed zbog neljudskih uvjeta u kojima se nalazi u zatvoru u pokrajini Mordovia.

Tolokonikova je zatvor u kojem je smještena usporedila s komunističkim gulagom, napisala kako ona i ostali zatočenici šiju policijske uniforme i pri tome su prisiljeni raditi od 16 do 17 sati dnevno. Radni dan u njezinom zatvoru počinje u 7 i 30, te traje do iza ponoći.

"U najboljem slučaju spavamo četiri sata. Imamo slobodan dan svakih šest tjedana, sve nedjelje su radni dani. Tjeraju nas da pišemo zahtjeve za radnim vikendima i onda to prikazuju kao našu dragovoljnu odluku", napisala je ruska aktivistica.

Napisala je i kako zatvorska uprava tjera neke od zatočenica da teroriziraju ostale. Ona, napisala je, još nije bila pretučena, vjerojatno zato što uprava ne želi negativan publicitet, ali sve njezine kolegice jesu.

Podsjetimo, Tolokonikova i njezina prijateljica Marija Aliohina osuđene su na huliganizam i poticanje vjerske mržnje nakon što su u veljači 2012, izvele performance u katedrali u Moskvi. Trebale bi biti puštene iz zatvora u ožujku iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 02:10