ODJEL ZA TUBERKULOZU

JAVILA SE NESTALA ČLANICA PUSSY RIOTA Nalazi se u jednoj od sibirskih bolnica

Nadeždin suprug Pjotr Verzilov krenuo je u Krasnojarsk vidjeti je.
A picture taken on April 26, 2013, shows one of the jailed members of the all-girl punk band "Pussy Riot," Nadezhda Tolokonnikova, standing in the defendant's cage in a court in the town of Zubova Polyana, in the Republic of Mordovia. Nadezhda Tolokonnikova declared today a hunger strike to protest what she described as conditions of slave labour and threats of death at her Russian prison camp. AFP PHOTO / MAKSIM BLINOV
 AFP / AFP ImageForum

Suprug nestale članice benda Pussy Riot Nadežde Tolokonikove javio je BBC-ju da je razgovarao s njom prvi put u zadnjih 26 dana i da se ona nalazi u jednoj bolnici u zapadnom Sibiru. Pjotr Verzilov kaže da je Nadežda odvedena u Krasnojarsk, na niz pretraga u najbolju bolnicu za tuberkulozu u Rusiji, ali napominje kako ona nema tuberkulozu.

GDJE JE NESTALA ČLANICA PUSSY RIOTA? Nitko ju nije ni vidio ni čuo otkako je prebačena u drugi zatvor

Verzilov kaže da mu je Nadežda rekla kako su uvjeti u bolnici puno bolji nego u kaznionici u Mordoviji gdje su je ruske vlasti prije držale i da je u svih 26 dana koliko se nije znalo gdje je, nitko nije tukao. Ruska zatvorska uprava izdala je priopćenje u kojemu potvrđuje da je “osuđenica Tolokonikova stigla u instituciju ruskog zatvorskog servisa u Krasnojarsku.”

Nadeždinu odvjetniku su dali njezinu točnu lokaciju ali morao se obvezati da je neće nikome otkrivati. Nadežda Tolokonikova je s još dvije članice benda Pussy Riot lani osuđena na dvije godine zatvora zbog performansa koji su u znak prosvjeda protiv režima Vladimira Putina napravile u moskovskoj katedrali, moleći u pjesmi Majku božju da “izbaci Putina.” Optužene su za huliganstvo motivirano vjerskom mržnjom. Jedna od članica, Jekaterina Samutsevič, oslobođena je u listopadu nakon što je usvojena njezina žalba. Žalila se i Nadežda Tolokonikova i nakon što je žalba odbijena počela je štrajk glađu. Žalila se da je osoblje zatvora u Mordoviji zlostavlja, da mora raditi satima i da joj ne daju vodu u ćeliji. Preselili su je u stacionar a otada joj se gubio trag. Nadeždin suprug Pjotr Verzilov krenuo je u Krasnojarsk vidjeti je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:52