KRVAVI DIJAMANT

Crna pantera Naomi Campbell raskrinkat će liberijskog tiranina u Haagu?

Tužitelji pokušavaju doznati istinu od supermodela, no ona šuti jer se boji za svoju sigurnost
 AFP

HAAG - Slavni supermodel Naomi Campbell, poznata po ljepoti od koje zastaje dah, ali i prilično teškoj naravi te brojnim skandalima, do sada je već nekoliko puta zakoračila u sudnicu. Nikad, doduše, nije bila u onoj UN-ova suda za ratne zločine, no za sve postoji prvi put.

Četrdesetogodišnja “crna pantera” mogla bi biti ključni svjedok na suđenju bivšem liberijskom predsjedniku i “gospodaru rata”, zloglasnom Charlesu Tayloru (62), kojem se na Specijalnom sudu za Sierra Leone sudi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Regrutacija djece

Naime, tužitelji su u četvrtak uložili zahtjev sudu da iskoristi pravne adute i prisili tamnoputu ljepoticu da u Haagu posvjedoči o tvrdnjama da joj je Taylor poklonio “krvavi dijamant” 1997. kad je bila u gostima kod bivšeg južnoafričkog lidera Nelsona Mandele. To su zatražili nakon što je glumica i aktivistica za afrička pitanja Mia Farrow, koja je također bila kod Mandele u to vrijeme, ispričala kako joj je manekenka rekla da joj je Taylor poklonio nebrušeni dijamant. Kad bi Campbell to potvrdila, tužiteljstvo bi dobilo dokaz da je on ipak “mešetario” dragim kamenjem, iako cijelo vrijeme ponavlja da u rukama nikad nije držao nebrušeni dijamant.

- Naomi je definitivno u prilici pružiti materijalne dokaze oko tog događaja. Ti dokazi potvrđuju tvrdnje tužiteljstva da je optuženi koristio neobrađene dijamante za osobno bogaćenje i kupnju oružja za Sierra Leone - tvrde tužitelji.

Taylora se tereti za 11 točaka optužnice, uključujući ubojstva, silovanja, uspostavu ropstva i regrutaciju djece od 1991. do 2001., kad je u susjednom, dijamantima bogatom Sierra Leoneu trajao jedan od najbrutalnijih građanskih ratova u modernoj povijesti.





Mandelin Plavi vlak

Optužen je da je naoružavao pobunjenike Ujedinjene revolucionarne fronte, poznate po sakaćenju civila, u zamjenu za dijamante pronađene u područjima koje su oni držali. Dijamante kojima su ga opskrbljivali, objašnjava tužiteljstvo, koristio je za poticanje pobune u Sierra Leoneu, a sve kako bi dobio kontrolu nad nalazištima, destabilizirao tamošnju vlast i povećao utjecaj u regiji.

Taylor, kojem se sudi od siječnja 2008., negira optužbe i tvrdi da je, baš suprotno, pokušavao ispregovarati mir u regiji. Tvrdnje da je manekenki dao jedan od nebrušenih dijamanata, koje su mu pobunjenici slali u staklenkama majoneze i koje je on u Južnoafričkoj Republici trebao prodati ili zamijeniti za oružje, nazvao je potpunom besmislicom.

Ogromni “krvavi dijamant” navodno je završio u rukama problematične dive 1997., nakon večere koju je organizirao Nelson Mandela. Naomi je, naime, bila pozvana na putovanje luksuznim Plavim vlakom, a za večerom im se pridružio i liberijski vođa.

Idućeg jutra, tvrdi glumica Mia Farrow, Naomi je za doručkom ispričala da su je u noći posjetila dvojica Taylorovih ljudi i dali joj dragulj.

- Ne zaboravljate kad vam prijateljica kaže da su joj dali ogroman dijamant usred noći. Rekla je kako su neki muškarci pokucali na njena vrata, a ona im je, već napola u snu, otvorila. Ispričala je da su to bili Taylorovi predstavnici koji su joj dali dijamant. Rekla je da će ga dati Mandelinoj dobrotvornoj organizaciji koja se bavi djecom i više nisam razmišljala o tome - objasnila je Farrow te dodala kako je sprema to ponoviti i pred sudom. Inače, u Mandelinoj fundaciji za djecu tvrde da nemaju zapis o tome da im je Campbell dala kamen.

Osim Farrow, priču o dijamantu mogla bi potvrditi i Carole White, tadašnja agentica Naomi Campbell.

- White je čula Taylora kako govori da će pokloniti Naomi dijamant i bila je tamo kad su joj ga dali - tvrdi tužiteljstvo, koje je zatražilo da se taj slučaj, zbog novih izjava svjedoka, ponovno otvori.

Izjurila iz studija

Unatoč svemu, “crna pantera” za sad ne odustaje od namjere da se ne petlja u slučaj. Tužitelji su je već nekoliko puta kontaktirali kako bi im dala izjavu, no ona ih je svaki put odbila, tvrdeći da je zabrinuta za svoju sigurnost. To je i javno ustvrdila u Oprah Winfrey Showu ranije ovog mjeseca.

- Ne želim biti upletena u slučaj tog čovjeka. On je učinio neke užasne stvari i ne želim izlagati svoju obitelj opasnosti - rekla je Naomi, koja je još ranije za ABC News, netom prije no što je izjurila s intervjuua, rekla da “nije primila dijamant i da ne misli govoriti o tome”.

Sud će odluku o tome da li će prisiliti manekenku da sjedne na klupu za svjedoke donijeti u roku od najviše tjedan dana.









120.000 mrtvih, pola milijuna osakaćenih

Brutalni rat

U građanskom ratu u Sierra Leoneu (1991.-2002. ) ubijeno je oko 120 tisuća ljudi; prema nekim proračunima njih je ukupno pola milijuna ubijeno, osakaćeno ili podvrgnuto zvjerstvima

Glavni čovjek

Aktivisti optužuju Taylora da je bio u središtu mreže oružanih grupa na području Zapadne Afrike, pogotovo za naoružavanje RUF-a kako bi proširio svoj vlastiti utjecaj u toj regiji

Strašne metode

Pripadnici RUF-a imali su zastrašujući način iskaljavanja na civilima. Često su ih sakatili režući im ruke, noge, uši ili usne sjekirama i mačetama; procjenjuje se da su tako osakatili oko 20 tisuća ljudi

Poruka neprijatelju

Nekoliko je osoba svjedočilo kako je Taylor znao tjerati svoje vojnike da jedu ljudsko meso kako bi zastrašio svoje neprijatelje

Žrtvovanje ljudi

Bivši vojni zapovjednik Joseph “Zigzag” Marzah tvrdi da je Charles Taylor nekad znao slaviti naređujući žrtvovanje ljudi, odnosno ubijanje njegovih protivnika ili pak zakopavanje živih trudnica u pijesak

Očevim stopama

Sin Charlesa Taylora, Charles McArther Emmanuel je osuđen na 97 godina zatvora zbog ubojstva i mučenja u Liberiji.













Zloglasni mecena dječaka vojnika

MONROVIA - Isus Krist je bio optužen da je ubojica u svoje vrijeme - prolomilo se iz ustiju liberijskog “gospodara rata” Charlesa Taylora, kad mu je novinar BBC-ja svojedobno u intervjuu rekao kako ga mnogi smatraju ubojicom. Bila je to još samo jedna u nizu predstava koju je tijekom svog života izveo bivši liberijski predsjednik i baptistički propovjednik, ozloglašeni Charles Taylor, s čijom se mučnom ostavštinom u toj državi, koju su u 19. stoljeću osnovali oslobođeni robovi, bori predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf, prva žena koja je osvojila izbore u Africi.

Postrojba male djece

“Frustrirani showman” Taylor počeo se uzdizati kao saveznik Samuela Doea, nekadašnjeg vladara Liberije koji je na vlast došao pučem 1980. Ljubav je brzo pukla. Naime, Doe je optužio Taylora da je pronevjerio milijun dolara iz državne blagajne i protjerao ga iz zemlje.

Pravda ga je stigla u SAD-u, gdje su ga strpali u zatvor u Massachusettsu, iz kojeg je naposljetku uspio pobjeći (neki tvrde da je pobjegao jer je uspio prepiliti rešetke, drugi da su mu pomogli američki obavještajci kako bi se mogao vratiti kući i svrgnuti problematičnog Doea).

Taylor se zaista vratio u Liberiju, gdje je oformio gerilu i borio se protiv Doea i njegovih sljedbenika. Njegovi su militanti širili strah i prolijevali krv po Liberiji od 1989. do 1995., a Taylor je bez ustezanja regrutirao djecu vojnike (na žalost, ne sudi mu se i za zločine u Liberiji). Čak je razvio i posebnu jedinicu pod nazivom “Postrojba male djece”, a održavao je odnose i s pobunjenicima iz Sijera Leonea, RUF-om. Na vlast je došao pučem, a “službeno” je postao predsjednikom na izborima 1997., i to na krilima slogana “Ubio je moju mamu, ubio je mog tatu, on dobiva moj glas”.

Taylorove veze s RUF-om nisu prestale ni nakon što je postao predsjednik (optužuje ga se da im je nabavljao oružje u zamjenu za dijamante i obučavao ih), a njegova je vladavina bila izrazito brutalna i korumpirana. Naposljetku je svrgnut 2003., nakon čega je pobjegao u Nigeriju. Tri godina kasnije je izručen sudu.

Supruga Jewel u Senatu

Naravno, njegovo uhićenje nije prošlo mirno već je uključivalo “nestanak”, pa potjeru diljem zemlje da bi ga na kraju uhvatili u diplomatskom automobilu prepunom novca na granici s Kamerunom.

Taylor se ženio tri puta i ima nekoliko djece. Njegova treća supruga prikladnog imena Jewel (u prijevodu “dragulj”) izabrana je 2005. u liberijski senat.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:25