MIR, TIŠINA I ČIST ZRAK

DOBIO JE POSAO IZ SNOVA Pobijedio 49 protukandidata, izabrali ga da živi kao pustinjak iznad pitoresknog austrijskog gradića: 'To sam oduvijek želio!'

 Handout / STADTGEMEINDE SAALFELDEN / Wikimedia / Creative Commons

Bivši belgijski vojni časnik Stan Vanuytrecht (58) pobijedio je na natječaju kojim se tražila osoba koja će živjeti kao pustinjak u malom utočištu, to jest isposničkoj ćeliji iznad austrijskog gradića Saalfeldena, piše Guardian.

Stan, inače ponosni vlasnik istočnonjemačkog automobila Trabanta, na natječaju je pobijedio čak 49 drugih kandidata koji su se prijavili za posao koji neće biti plaćen, na mjestu koje nema grijanja, tekuće vode i interneta, ali zato izolacije od vanjskog svijeta ima napretek. Plus, zrak je čist i pogled spektakularan, kažu lokalci.

Mjesto u koje će Stan useliti još ovog mjeseca je zapravo 350 godina stara zgrada, svojevrsno utočište od vanjskog svijeta uklesano u strmu liticu.

- Mislio sam da nemam šanse. Kada sam pročitao o utočištu Saalfelden, pomislio sam "ovo je mjesto za mene" - rekao je sretni pobjednik i objasnio kako je njegov životni san bio da postane pustinjak, ali za to još nije imao prilike.

Pinzgauer / Wikimedia / Creative Commons
Isposnička ćelija Saalfelden

Inače, utočište Saalfelden je neprekidno naseljeno još od svojeg osnivanja/izgradnje. No, njegov posljednji stanovnik, bivši austrijski svećenik i psihoterapeut Thomas Flieglmüller otišao je u Beč kako bi započeo spisateljsku karijeru pa je lokalni župnik Alois Moser objavio natječaj za popunjavanje praznog utočišta.

U opisu posla stajalo je da se traži netko "povezan s kršćanskim vjerovanjem" i tko može živjeti u miru sa sobom na 1400 metara nadmorske visine. S obzirom na svoja prethodna iskustva u radu s beskućnicima, alkoholičarima, ovisnicima o drogi, zatvorenicima i psihičkim bolesnicima, Vanuytrecht smatra da je dovoljno kvalificiran, a kao dodatnu prednost naveo je i razvod sa ženom i naknadno siromaštvo.

Pinzgauer / Wikimedia / Creative Commons
Isposnička ćelija Saalfelden

Ipak, ovaj katolički đakon neće biti skroz usamljen u svojem skromnom domu na litici. Objašnjeno mu je kako može očekivati niz posjetitelja koji će doći kako bi se pomolili, malo proćaskali i uživali u pogledu. On je rekao da ga ideja "mira ujutro" i "intenzivnog dijaloga uvečer" s posjetiteljima itekako privlači.

Inače, njegov prethodnik Flieglmüller rekao je da je uživao u iskustvu, iako je u Saalfeldenu proveo samo jednu sezonu, od travnja do studenog. Čovjek koji je tamo bio prije njega, izvjesni benediktinski redovnik, je pak proveo punih 12 godina u utočištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:01