TRAČAK NADE

DOK SE ČEKA KUPAC Dioničari posrnule Alitalije jednoglasno poduprli uspostavu izvanredne uprave

 Ken Fielding / Flickr / Wikimedia Creative Commons

Dioničari talijanske zrakoplovne tvrtke Alitalije u utorak su jednoglasno podržali uspostavu izvanredne uprave koju će imenovati vlada u kontekstu nastavljenih napora da se pronađe kupac i spriječi likvidacija prijevoznika.

Takav je potez uslijedio nakon što su zaposlenici prošloga tjedna odbacili plan restrukturiranja i refinanciranja koji se temeljio na velikom smanjenju plaća i ukidanju radnih mjesta a uprava ga je u sklopu dvije milijarde eura vrijednog plana restrukturiranja predstavila kao preduvjet za pribavljanje svježeg kapitala.

U priopćenju kompanije navodi se da će se pod izvanrednim upraviteljima koje će imenovati talijanska vlada letovi nastaviti odvijati prema utvrđenom rasporedu.

Vlada u Rimu prošlog je tjedna kazala da će osigurati zajam za premošćivanje teškoća kako bi Alitalia mogla nastaviti poslovati u idućih šest mjeseci, no isključili su mogućnost nacionalizacije.

Ne bude li pronađen kupac za Alitaliju, upravitelji će morati organizirati kontrolirano gašenje kompanije. Taj bi potez po procjeni ekonomista uključivao ukidanje oko 20.000 radnih mjesta u talijanskom gospodarstvu.

Etihad Airways, koji drži 49 posto udjela, i talijanski dioničari Alitalije u priopćenju su izrazili duboko žaljenje zbog sindikalnog odbijanja plana restrukturiranja i ponovili da više ne mogu ubrizgavati novac.

Plan kojeg su zaposlenici odbili uključivao je ukidanje 1.700 radnih mjesta od ukupno 12.500 koliko ih imaju širom svijeta i smanjenje plaća za osam posto, podsjeća AFP.

Alitalija već godinama posluje s gubicima a njezino poslovanje u posljednje vrijeme posebno pogađa naglo širenje nisko-budžetnih rivala na domaćim i letovima u Europi. Najveći im je konkurent irski Ryanair koji je sada tržišni lider u Italiji.

Lani je kompanija imala gubitak od 460 milijuna eura, a sličan gubitak očekuje se i u ovogodišnjem poslovanju. Plan restrukturiranja predviđao je povratak profitabilnom poslovanju do 2019. godine i naknadno povećanje broja letova na udaljena odredišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:27