CRNI DANI

KONAČNI KRAJ NAJVEĆE TALIJANSKE AVIOKOMPANIJE Dnevno gube dva milijuna eura, bankrot je sasvim izvjestan, a 12.500 ljudi završit će na ulici

 Ken Fielding / Flickr / Wikimedia Creative Commons

Zaposlenici talijanskog avioprijevoznika Alitalia odbili su plan vlade koji predviđa otpuštanja radnika i rezanja plaća kako bi spasio najvećeg talijanskog prijevoznika od bankrota, piše Associated Press.

Odmah nakon što su radnici odbili predloženi plan za sanaciju tvrtke koji je talijanski premijer Paolo Gentiloni nazvao ključnim za opstanak tvrtke, vođa sindikata UILTrasporti Claudio Tarlazzi pozvao je banke i druge investitore da osmisle novu strategiju za budućnost kompanije.

- Država treba Alitaliju, a 12.500 zaposlenika ne zaslužuje otići kućama bez posla - rekao je Tarlazzi. Inače su sindikati radnicima predložili da prihvate ponuđeni plani, ali su oni to odbili.

Uprava tvrtke trebala bi se sastati već danas kako bi odlučili o sljedećem koraku, za koji se predviđa da će biti traženje svojevrsne izvanredne uprave u iščekivanju potencijalnog bankrota.

S druge strane, Etihad Airways s druge strane želi maksimalno srezati troškove tvrtke (otpustiti 980 stalno zaposlenih radnika i rezanje plaća za 8 posto) kako bi osigurali 2 milijarde eura potrebnih za očuvanje tvrtke. Trenutno Alitalia dnevno gubi oko 2 milijuna eura, piše AP.

Alitalia je tijekom zadnja dva desetljeća prolazila kroz nekoliko kriza i dokapitalizacija, ali se tvrtka svejedno ne može nositi s low-cost avioprijevoznicimai i linijom brze željeznice između Milana i Rima koja je dugo vremena bila njihova ključna ruta.

Ova tvrtka je inače 12. najveći europski avioprijevoznik, a u sadašnjem obliku postoji od prvog siječnja 2015. godine kad je na snagu stupio ugovor kojim je Etihad Airways kupio 49 posto dionica tvrtke. Preostalih 51 posto je u vlasništvu holding kompanije Compagnia Aerea Italiana u kojoj su glavni dioničari banke Intesa Sanpaolo i UniCredit i talijanska poštanska tvrtka Poste Italiane. "Stara" Alitalia, prethodnica današnje tvrtke, osnovana je 1946. pod imenom Alitalia-Linee Aeree Italiane, a postojala je do 2009. godine kad je s novim kapitalom rebrendirana kao Compagnia Aerea Italiana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:31