OVO JE URNEBES

Drama u maloj pacifičkoj državi, sve je počelo zbog jedne objave na X-u: ‘Dobro. Niste pozvani!‘

Objava je pregledana 27 milijuna puta, lajkalo ju je gotovo pola milijuna korisnika, a potom su uslijedile reakcije korisnika X-a

Pogled iz zraka na Republiku Kiribati

 Philip Game/Alamy/Profimedia/Philip Game/alamy/profimedia

Vlada Republike Kiribati u srijedu je objavila da nije odgovorna za pomalo zajedljiv komentar korisnika društvenih mreža koji se našalio u pogledu imena nekih gradova u toj državi.

Službeni odgovor vlasti, kako se isprva činilo, postao je virtualan i izazvao smijeh brojnih korisnika.

Početkom tjedna komunikacija je započela šaljivom primjedbom korisnika X-a, @VoxDocVoxDei, koji je napisao kako "vjeruje da su vlasti Republike Kiribati jednostavno odustale kad je došlo vrijeme da nadjenu imena svojim gradovima" te je dodao geografsku kartu zemlje s njihovim nazivima - London, Pariz, Poljska i Banana.

Nije trebalo dugo čekati na reakciju. Vlasti ove pacifičke otočne nacije, kako se isprva činilo, vrlo su brzo odgovorile na primjedbu sa svog službenog računa @KiribatiGov: "Dobro. Niste pozvani".

Objava je pregledana 27 milijuna puta, lajkalo ju je gotovo pola milijuna korisnika, a potom su uslijedile reakcije korisnika X-a.

AFP piše da je incident poslužio kao podsjetnik na snagu humora u online interakcijama i jedinstven šarm nacije Kiribati u digitalnoj sferi.

No unatoč tome što je korisnik @KiribatiGov poruku poslao sa "službenog računa Republike Kiribati", ustanovljeno je da on nije legitiman.

Visoki dužnosnik za komunikacije predsjednika republike, Tearinibeia Enoo-Teabo, AFP-u je odgovorio da se "radi o lažnom računu". Rekao je da se obratio X-u kako bi se riješio problem neovlaštenog računa, no da se još uvijek ne zna čiji je.

Ako je počinitelj na otoku, bit će teško ući mu u trag među populacijom od otprilike 130.000 ljudi.

Kiribati su arhipelag smješten u središnjem Tihom oceanu. Poznati su po prekrasnim koraljnim atolima, zanimljivom podmorju i bogatoj kulturnoj baštini. Republiku Kiribati čine 33 koraljna otoka razasuta po ekvatoru, a zemlja se može pohvaliti netaknutim plažama, kristalno čistim morem i raznolikim ekosustavima koji vrve bioraznolikošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:27