PRVI NA SVIJETU

Na ovom otočiću upravo su dočekali Novu godinu, znate li gdje je: ‘Slave na plaži uz pečeno prase...‘

Zbog zamišljene linije povučene duž Pacifika prije 139 godina, na pojedinim dijelovima planete ispada da dan traje 26 sati, postoji dobar razlog za to
 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Dok vi ovo čitate, a možda još niste ni dovršili svoju prvu jutarnju kavu, na malenom pacifičkom otoku Kiritimati u 11 sati po hrvatskom vremenu već su ušli u Novu godinu.

To je naime prvo naseljeno mjesto na planeti koje će dočekati 2023, zajedno s još desetak nenaseljenih atola, a iako otok koji još nosi naziv Christmas Island leži odmah južno uz Havaje u Novu godinu ući će, zbog vremenskih zona gotovo cijeli dan ranije od njih.

image
Michael Runkel/Robertharding/Profimedia/Michael Runkel/robertharding/profimedia

Kiritimati je jedan od 30 otoka Republike Kiribati koja broji oko 119 tisuća stalnih stanovnika kojima je engleski službeni jezik, a ukupna površina svih otoka jedva iznosi 811 kilometara kvadratnih. Samo sat vremena kasnije, dakle oko podneva, na redu su Tonga, Samoa i Novi Zeland.

Posljednji će na svijetu odbrojavati otoci Baker i Howland, tek sutra oko 13 sati po našem vremenu, ali oba su otoka nenaseljena, pa je Američka Samoa tako posljednje mjesto sa stanovnicima koje ulazi u 2023.

Po tome ispada da dan ne traje 24 sata već punih 26, međutim postoji dobar razlog za to.

image
Atmotu Images/Alamy/Profimedia/Atmotu Images/alamy/profimedia

National Geographic objašnjava kako je 1884. godine uvedena tzv Međunarodna linija datuma koja otad razgraničava dva kalendarska dana, onaj koji je prošao i onaj koji dolazi.

Ona je umjetno povučena od Sjevernog do Južnog pola duž Pacifika i slijedi geografsku dužinu od 180 stupnjeva, ali svaki teritorij i otočna skupina na njenom putu sami mogu birati s koje će se strane linije nalaziti.

image
Natalia Harper/Alamy/Alamy/Profimedia/Natalia Harper/alamy/alamy/profimedia

Zato nije riječ o ravnoj crti već ona na dijelovima ide cik- cak, što stvara konfuziju kod računanja sati i datuma na nekim njenim dijelovima.

Na Kiritimatiju se Nova godina slavi, prenose travel portali uglavnom na plaži, a na meniju su najčešće pečeno prase, razne vrste rakova, kozica i jastoga, te slastice od banana i kokosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:48