KOMENTAR

Dva cilja: pokazati da je Bjelorusija ruska i da mogu odsjeći Baltik

 Maxim Shemetov / REUTERS

Vježbe su zamišljene kao združene operacije naših oružanih snaga s ciljem vojne sigurnosti Ujedinjene Države (Rusije i Bjelorusije)”, objasnio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Već i samo odbijanje spominjanja Bjelorusije kao suverenog entiteta pokazuje jedan od ključnih ciljeva vježbe “Zapad”: dati do znanja NATO-u, EU i Minsku da je ta zemlja strateški interes Moskve te da će se koristiti sva sredstva vidljiva na vježbi kako bi ona ostala u ruskoj sferi interesa.

Može se povući i interesantna poveznica: 2013. je održan “Zapad”, a godinu poslije Krim je bio ruski. Pa da slučajno bjeloruskom autoritarnom predsjedniku Aleksandru Lukašenku ne bi padalo na pamet da se približi bilo kojem od zapadnih saveza.

Rusija se silno trudila svima objasniti kako je cilj vježbe obrambeni - ta, nitko danas ne priznaje da vodi ofenzivne vježbe - ali ju je ipak smjestila na najosjetljiviju geostratešku točku doticaja teritorija NATO-a i ruskih satelita: u neposrednu blizinu koridora Suwalki, dugog 104 kilometra, kojim Rusija može fizički odvojiti baltičke zemlje od ostatka teritorija NATO-ovih članica te povezati svoju eksklavu Kaliningrad s bjeloruskim ozemljem.

I priučenom geostrategu je jasno da “Zapad 2017.” treba pokazati spremnost ruske vojske da može tu operaciju izvesti u kratkom roku, učinkovito te da je stanju zadržati takvo stanje bez obzira na reakciju NATO-a. Nitko, jasno, ne vjeruje da bi Rusija to stvarno i učinila, ali u Poljskoj, primjerice, već i samo strateško razmišljanje o takvom potezu izaziva duboku zabrinutost, pa i strah. A to je Moskvi više nego jasno pa je i to jedan od ciljeva ovih vježbi koje imaju i svoj hibridni element.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:11