RATNE IGRE

RUSIJA GOMILA VOJNE SNAGE NA SAMIM VRATIMA EUROPSKE UNIJE Šef NATO-a se ne uzbuđuje, ali na Baltiku vlada velika panika: 'Ima ih preko 100 tisuća!'

 
 Pascal Rossignol / Maxim Shemetov / Sergej Karpukhin / Reuters

Rusija je u četvrtak na vratima Europske unije pokrenula velike vojne manevre zajedno s Bjelorusijom za koje naglašava da su 'čisto obrambeni' ali ih neke članice NATO-a osuđuju kao pokazivanje sile.

Moskva tvrdi da vježbe nazvane kodnim imenom Zapad-2017, u kojima bi po njoj trebalo sudjelovati gotovo 12.700 vojnika u tjedan dana duž granice s Litvom i Poljskom, nisu usmjerene ni protiv koga.

U priopćenju kojim se najavljuje početak manevara u četvrtak, ministarstvo obrane naglasilo je da imaju 'čisto obrambeni karakter i nisu usmjereni protiv nijedne zemlje posebno'.

Ruska vojska organizira svake godine u tom razdoblju velike manevre u drugoj regiji. Ove godine odvijaju se u Bjelorusiji, u enklavi Kalinjingrad i nekoliko područja na sjeverozapadu Rusije.

To znači blizu Poljske i baltičkih zemalja koje su nakon pripojenja Krima 2014. i izbijanja sukoba na istoku Ukrajine spremno osudile Rusiju kao potencijalnu prijetnju njihovu suverenitetu.

Neke zemlje, prvenstveno Litva i Estonija, sumnjaju u brojke koje iznosi Moskva vezano uz vojne vježbe i spominju 'više od sto tisuća vojnika' mobiliziranih od 14. do 20. rujna.

- Vježbe Zapad-2017 "zamišljene su da nas izazovu, testiraju našu obranu i zato moramo biti snažni - izjavio je u nedjelju britanski ministar obrane Michael Fallon zabrinut zbog 'sve agresivnije' Rusije.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako ne vidi 'neposrednu prijetnju nekom od saveznika', izražavajući žaljenje zbog pomanjkanja transparentnosti.

- Rusija je u stanju manipulirati brojke s lakoćom, zato ne želi strane promatrače. Ali 12.700 vojnika najavljenih za strateške manevre je smiješno - kaže nezavisni vojni stručnjak Alexandre Golts po kojemu se prave brojke kreću dobrano iznad 100.000 vojnika.

Također, vojni eksperti sa Zapada kažu da se Rusija tradicionalno koristi metodom 'razbijanja' vojnih vježbi na nekoliko manjih elemenata kako ne bi privukli pozornost stranih promatrača.

S druge strane, u Lukašenkovoj Bjelorusiji nemaju problema s ruskom vojnom invazijom. Tek šačica pristaša vođe oporbe Vladimira Nekliajeva protestira, ali njih u Minsku i ne doživljavaju preozbiljno.

- Ruski helikopteri i avioni su sletjeli na bjelorusko tlo. Pilotima je priređena topla dobrodošlica - rekao je ministar obrane Bjelorusije.

Zanimljivo, jedan od zadataka bjeloruske i ruske vojske na vojnoj vježbi će biti 'uništavanje separatista koji imaju međunarodnu podršku'. Naravno, područja s kojih separatisti dolaze su izmišljena, ali analitičari kažu da imaju puno dodirnih točaka s nekim područjima u zapadnoj Bjelorusiji, Poljskoj i Litvi.

Glavni tajnik NATO-a Stoltenberg tvrdi da je potpuno miran i da ga ne brine gomilanje ruske vojske, ali njegovo mišljenje ne dijele u Litvi. Litavski ministar obrane Raimundas Karoblis kaže da se ne osjeća nimalo ugodno i spokojno.

- Pa kako ću biti miran!? Ne znam jeste li primijetili, ali tik do naše granice strana vojska gomila snage...

Lagana panika je zavladala i u neutralnoj Švedskoj koja je pokrenula najveću vojnu vježbu u posljednjih 20 godina. Uz podršku NATO-a Šveđani su na svoju istočnu granicu rasporedili 19.000 snaga koji će 'braniti svoju državu od napada s istoka'. Naravno, radi se o simulaciji napada, ali i ova vježba je pokazatelj na koji način u Skandinaviji gledaju na ruske i NATO vojne igrice.

- Sigurnosna situacija u svijetu je sve gora. Rusija je u ovom trenutku najveća prijetnja Europi, a dokaz ovoj teoriji je aneksija Krima i naoružavanje pobunjenika u istočnoj Ukrajini. Dakle, sasvim je jasno zašto pod povećalom gledamo svaki Putinov potez - rekao je Micael Byden, zapovjednik švedskih oružanih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:20