ŠOK U FRANCUSKOJ

Dvojicu studenata čekićima, palicama i noževima zatukla skupina huligana

PARIZ - Ubojstvo francuskih studenata Kevina Noubisija i Sofianea Tadburta, koje je skupina lokalnih nasilnika prošli petak izbola i prebila na smrt, šokiralo je francusku javnost i mještane Villeneuvea, predgrađa francuskoga Grenoblea.

Obojica ubijenih studenata imali su tek 21 godinu, a skupina mladih nasilnika brutalno ih je napala, želeći im se osvetiti za manji incident koji se dogodio ranije toga dana ispred lokalne srednje škole i u kojemu su sudjelovali mlađi brat ubijenoga Kevina Noubisija i njegov školski kolega.

Krivo pogledali ubojice

Neposredno prije napada su žrtve, prijatelji još iz djetinjstva, prolazile pokraj mjesnog parka gdje ih je u zasjedi dočekala skupina od petnaestak mladića naoružanih noževima, čekićima i bejzbolskim palicama. Skupina je krvnički napala dvojicu mladića, ne dajući im ni najmanju priliku za obranu.

Izvještaj s obdukcije pokazao je svu silinu i okrutnost napada koji je francuski ministar unutarnjih poslova ocijenio masakrom. Sofiane je zadobio čak tridesetak uboda nožem i teške ozljede od udaraca bejzbolskim palicama i ostalim hladnim oružjem, a Kevin je zadobio sedam uboda, od kojih i jedan smrtonosni u prsni koš.

Dosad je zbog tih ubojstava uhićeno deset osoba, a dvojica su u bijegu. Policija je zasad samo priopćila da su većina uhićenih mladići u dobi od 18 do 21 godine. Među uhićenima su i dvojica braće, mladi vojnici od 19 i 20 godina, te njihova majka. Za mladiće je tužitelj ustvrdio da su inicijatori sukoba, a majka nije sudjelovala u tučnjavi, nego u svađi koja je prethodila masakru.

Kako ističu sumještani i prijatelji, žrtve su bile mirni i povučeni mladići. Sofiane i Kevin poznavali su se još od djetinjstva, obožavali su nogomet i motocikle. Kevin je nedavno završio studij menadžmenta u Aix-en-Provenceu te se pripremao za magisterij.

- Radio je kao lud kako bi završio studij, bio je pun planova i želio je otići u inozemstvo radi usavršavanja jezika - izjavila je njegova majka.

U povorci 10.000 ljudi

Sofiane, student koji ima tri mlađe sestre, nadao se poslu u lokalnoj banci.

Tri dana nakon zločina i francuski predsjednik François Hollande u pratnji ministra vanjskih poslova Manuela Vallsa obišao je obitelji ubijenih te mjesto u kojemu se dogodio zločin. Osudili su masakr i zauzeli se za to da ubojice što prije budu pronađeni, no građani nisu mogli sakriti ogorčenost zbog porasta nasilja.

- Nešto se mora promijeniti. Ovo je postao Teksas - poručili su građani te napomenuli kako su svi oni “njegovi glasači” te stoga očekuju njegovu zaštitu i brze promjene. U sjećanje na tragično preminule mladiće u utorak navečer organiziran je u mjestu bijeli marš na kojemu je sudjelovalo više od 10.000 ogorčenih stanovnika.

Većina uhićenih podrijetlom je iz Villeneuvea, problematičnog naselja u predgrađu Grenoblea, koje je ministar unutarnjih poslova Manuel Valls nakon posljednjeg slučaja nasilja proglasio jednom od najnemirnijih zona u Francuskoj, što implicira povećanje sigurnosti.

Riječ je o gradiću s oko 11.000 stanovnika i 40 različitih nacionalnosti, a građani se još sjećaju 2010. godine kada je u sukobima s policijom ubijen mladić, čemu je prethodio govor bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja u kojemu je najavio obračun s huliganima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:08