POZIVAJU NA OPREZ

Eksperti za avijacijsku sigurnost: 'Pad egipatskog aviona vjerojatno je izazvala eksplozija!'

Zrakoplov EgyptAir-a
 REUTERS

Stručnjaci za avijaciju i sigurnost kažu da je nestanak/pad zrakoplova EgyptAir-a potencijalno izazvala eksplozivna naprava.

U slučaju da nije poslan nikakav poziv u pomoć s aviona, što se po trenutnim informacijama čini točnim, izgledno je da se dogodio "katastrofalni incident", potencijalno posljedica eksplozije, kaže stručnjak za avijaciju Julian Bray, a piše Independent.

- Avion je nestao iznad najdubljeg dijela Mediterana. To što nije poslan poziv u pomoć znači da se dogodio nekakav katastrofičan incident zbog kojeg nisu imali vremena poslati poruku - smatra Bray.

Will Geddes, stručnjak za sigurnost, upozorava da ne treba prerano donositi zaključke o potencijalnom terorističkom napadu u avionu:

- Puno je špekulacija o tome zbog terorističkih napada u Parizu, ali moramo biti oprezni. No, u slučaju da je došlo do napada i mala eksplozivna naprava bila bi dovoljna da srušio avion.

Jean-Paul Troadec, bivši predsjednik francuskog Ureda za istraživanje zrakoplovnih nesreća također je dao svoje mišljenje o mogućim razlozima nestanka aviona:

- Moramo biti vrlo oprezni u donošenju zaključaka. Prvi prioritet je naći mjesto pada zrakoplova i ako je moguće, ostatke. Neke hipoteze ipak možemo iznijeti - postoji jaka mogućnost da je riječ o eksploziji bombe ili čak bombašu-samoubojici.

Teza da je riječ o kvaru u vrijeme kada su vremenski uvjeti dobri je moguća, ali nije vjerojatna. Ne možemo isključiti ni da je zrakoplov pogođen projektilom, kao avion Malaysia Airlinesa iznad Ukrajine. Ako posada nije poslala poziv u pomoć, znači da je riječ o iznenadnom događaju. Problem s tehničkim kvarom ne bi uzrokovao takav tip incidenta, stoga sam skloniji tezi o eksplozivnoj napravi - zaključio je Troadec za Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:19