DRŽAVNI UDAR

ELBARADEI GLAVNI KANDIDAT ZA NOVOG EGIPATSKOG PREMIJERA 'On je međunarodna figura, popularan među mladima i vjeruje u demokraciju'

 AFP

KAIRO - Mohamed ElBaradei, nekadašnji direktor agencije Ujedinjenih naroda za atomsku energiju, glavni je kandidat za čelnika egipatske prijelazne vlade nakon puča kojim je svrgnut islamistički predsjednik Mohamed Mursi, kažu u četvrtak politički i diplomatski izvori.

Glavni savez liberalnih i lijevih stranaka, Fronta nacionalnog spasa, te grupe mladih koje su vodile protumursijevske prosvjede imenovale su ElBaradeija (71) (na slici) pregovaračem s oružanim snagama i on je bio prisutan kad je zapovjednik vojske general Abdel Fatah al-Sisi u srijedu proglasio da vojska preuzima vlast.

"ElBaradei je naš prvi izbor", rekao je izvor blizak vojsci pod uvjetom da ostane anoniman zbog osjetljivosti situacije.

"On je međunarodna figura, popularan među mladima i vjeruje u demokraciju koja bi uključila sve političke snage. Osim toga, popularan je i među nekim islamističkim skupinama", dodao je.

Politički izvori kažu da bi ElBaradei, koji je na čelu IAEA dobio i Nobelovu nagradu za mir , bio prihvatljiv i zapadnim vladama koje se svim silama trude Mursijev pad ne nazvati pučem.

Vjeruje se da će odluka biti donesena u četvrtak, pošto je predsjednik ustavnog suda Adli Mansur već položio prisegu kao prijelazni šef države.

TURSKA: 'Svrgavanje Mursija je neprihvatljivo!'

Zemlje u susjedstvu Egipta u četvrtak su različito reagirale na svrgavanje s vlasti egipatskog predsjednika Mohameda Mursija i dok jedne taj potez vojske smatraju nedopustivim, druge podržavaju poštivanje volje naroda, javljaju svjetske novinske agencije.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je da je vojno svrgavanje Mursija "neprihvatljivo" i nazvao ga je "vojnim udarom".

"Jedino putem izbora nekoga se može maknuti s vlasti i to je volja naroda. Neprihvatljivo je da se vlada, koja je došla na vlast na demokratskim izborima, sruši nelegalnim sredstvima i čak i više vojnim udarom", rekao je Davutoglu novinarima.

Katar podržava volju egipatskog naroda i smatra Egipat liderom u arapskom i islamskom svijetu, javila je televizija al Džazira pozivajući se na izvor u ministarstvu vanjskih poslova.

"Katar će nastaviti poštivati volju Egipta i njegova naroda...", kazao je izvor.

Iran se također zauzima za poštivanje volje naroda u Egiptu i "inzistira na potrebi da se odgovori na njegove legitimne zahtjeve" nakon svrgavanja Mursija s vlasti, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova. Teheran se nada da će "poštivanje demokratskog procesa i očuvanje stečevina revolucije omogućiti da se odgovori na zahtjeve naroda, stranka i utjecajnih političkih skupina u toj zemlji".

Izrael je zauzeo oprezan pristup glede svrgavanja Mursija, a glasnogovornik premijera Benjamina Netanyahua odbio je komentirati tu vijest. Međutim, Netanyahuov blizak suradnik Tzachi Hanegbi izrazio je nadu da će imenovanje Adlija Mansura za privremenog predsjednika dovesti do ponovne uspostave većinom zamrznutih kontakata s vladom u Kairu.

Hanegbi, član Netanyahuove stranke Likud i parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i obranu, izrazio je zadovoljstvo nastavkom dobrih veza s egipatskim oružanim snaga.

"Jučerašnji događaji ojačali su osjećaj da smo možda prošli loše razdoblje i da možda sada ima izgleda za diplomatske odnose s bilo kim tko će voditi Egipat u bliskoj budućnosti", rekao je Hanegbi za vojni radio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:17