IZBJEGAVANJE POREZA

FOTO: BOGATI I SLAVNI U PANICI Evo tko je sve skrivao milijune u švicarskoj HSBC banci!

Na listi je oko 106.000 imena, a njihova zanimanja su stvarno šarolika - od nogometaša do trgovaca oružja
 getty images

Dokumenti koji su 'procurili' u utorak ujutro jasno dokazuju da je švicarski ogranak britanske banke HSBC bio 'drugi dom' za mnoge poznate glumce, modele, pjevače, tajkune, diktatore i raznorazne kriminalce. Svi oni su pokušali izbjeći plaćanje poreza i sakriti dio svog bogatstva, a kako istraga pokazuje, HSBC im je sve do jučer bio idealno utočište.

Na listi je oko 106.000 imena, a njihova zanimanja su stvarno šarolika - od nogometaša do trgovaca oružja. Riječ je o podacima koji obuhvaćaju period od 2005. do 2007. godine te više od 30 tisuća računa u posjedovanju 100 tisuća fizičkih i pravnih osoba iz preko 200 zemalja. Pretvoreno u novčanu vrijednost govori se o 120 milijardi dolara.

Skandal je izbio nakon što su novinari Guardiana, Le Mondea, BBC-a i Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara, došli su u posjed dokumenata koji su procurili u javnosti, a koji otkrivaju kako je švicarska podružnica HSBC-a u omogućavala klijentima podizanje velikih količina novca u stranim valutama koje se rijetko koriste u Švicarskoj. Vjeruje se kako je banka bogatim klijentima savjetovala kako izbjeći poreze te zatajiti milijune dolara. Prema pisanju stranih medija, HSBC je izdavao novčanice kojima je nemoguće ući u trag. Uz to, HSBC je osumnjičen i da je klijentima pomagao prikriti "crne račune" od europskih poreznih vlasti.

HSBC svoju obranu temelji na činjenici kako su sigurnosne i informativne mjere značajno napredovale u odnosu na 2007. te da su poduzete sve mjere potrebne da se pročiste klijenti koji "ne zadovoljavaju nove standarde", čime je navodno smanjen broj klijenata za čak 70 posto.

U svakom slučaju, u fotogaleriji pogledajte tko je sve surađivao s bankom koja se našla u središtu skandala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:41