AKTIVISTI SE PRIVEZALI

FOTO Greenpeace protiv Gazproma: Aktivisti prekinuli radove na jedinoj svjetskoj naftnoj platformi koja je otporna na led

Na mjesto događaja odmah je poslana i ruska obalna straža, no prema posljednjim izvješćima još uvijek nije intervenirala
 AP

Aktivisti Greenpeacea u ponedjeljak su onemogućili rad na Gazpromovoj naftnoj platformi Prirazlomnaja koja se nalazi u plićinama Pečorskog mora . To je ujedno i prva platforma sposobna odoljeti ledu i trebala bi proizvoditi više od 6 tona nafte godišnje nakon što započne s radom. Trenutno je u završnim fazama izgradnje.

AP

Greenpeace je sa svog broda 'Arctic Sunrise' odaslao 14 aktivista na gumenim čamcima, koji su se privezali za sidreni lanac broda 'Anna Akhmatova' kojemu je svakodnevni zadatak prevesti radnike na platformu i vratiti ih. Zbog privezanog gumenjaka brod nije mogao dići sidro i isploviti, a radnici nisu uspjeli dovršiti radove potrebne kako bi platforma započela s radom.

Na mjesto događaja odmah je poslana i ruska obalna straža, no prema posljednjim izvješćima još uvijek nije intervenirala. Situacija se ipak opisuje kao "vrlo napeta".

AP

Već se u petak šest aktivista Greenpeaca popelo uz platformu, noseći natpise 'Spasimo Arktik' i 'Nemojmo ubiti Arktik'. Otišli su nakon 15 sati, navodeći da su radnici Gazproma na njih izlijevali hladnu vodu i bacali komadiće metala.

Prema procjenama, naftno polje Prirazlomnoje sadrži oko 70 milijuna tona nafte.

AP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:16