OTKRILI POŠILJATELJA

FOTO: RIBAR ULOVIO KAPITALCA Slučajno naletio na najstariju poruku u boci na svijetu

 AFP

KIEL - Prema Guinnessovoj knjizi rekorda komad papira u boci, koji je u more ubačen 1914. godine, a otkriven je 98 godina poslije, najstarija je poruka u boci ikad pronađena. Tako je barem bilo sve do prije mjesec dana, kada je ribič Konrad Fischer u njemačkom gradu Kielu iz Baltičkog mora izvukao pivsku bocu s porukom, za koju je utvrđeno da je u more ubačena 1913. godine.

Foto: AFP

Odmah ju je predao pomorskom muzeju u Hamburgu, u kojem su nakon grafološke analize poruke uspjeli pronaći unuku njezinog autora. Ona danas ima 62 godine, zove se Angela Erdmann, a svoga djeda Richarda Platza nikada nije ni upoznala, s obzirom da je umro prije nego što se rodila.

Ipak, kada je prošlog tjedna dobila priliku u rukama držati bocu, obuzele su je emocije. 'Nisam mogla vjerovati. Jako me je sve to dirnulo. Suze su mi krenule', rekla je Angela.

U boci se nalazila razglednica s porukom čiji je sadržaj nakon 101 godine izblijedio, ali je čitka ostala adresa na kojoj je pokojni Platz živio u Berlinu. Od nalaznika boce tražio je da mu je pošalje na tu adresu.

U Baltik je bocu bacio dok je kao 21-godišnjak bio na izletu uz obalu.

Foto: AFP

Platz je, inače, bio uvjereni socijaldemokrat, koji je obožavao čitati knjige, a umro je 1946. godine.

Boca će u hamburškom muzeju ostati izložena javnosti do početka svibnja, nakon čega će biti poslana na detaljniju analizu tijekom koje će stručnjaci pokušati dešifrirati sadržaj poruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:01