LJUBAV NA PAPIRU

ROMANTIČNA PRIČA IZ II. SVJETSKOG RATA Ljubavna pisma nakon gotovo 70 godina stigla na pravu adresu

 Screenshot

Prije nekoliko tjedana, dva već otvorena, zajedno zalijepljena pisma adresirana na Dorothy Bartos, stigla su na kućni prag Marthe Rodriguez u Chicagu. Pisma koja datiraju iz 1945. godine, kada se Drugi svjetski rat bližio kraju, napisao je mornar iz mornaričke baze u San Diegu.

Chicago Tribune izvijestio je o pismima nadajući se da će pronaći neki trag koji će ih dovesti do primateljice, i nije trebalo dugo vremena da im plan upali: sin Dorothy Bartos Carlberg, Tim, primijetio je priču i nazvao novinare te im potvrdio da je njegova majka nekad živjela na adresi na kojoj sad boravi Martha Rodriguez. Njezina kći Sandy Jacobson kazala je kako je njezina majka oduvijek voljela muškarce u uniformama i 'još ih voli'.

U srijedu je gospođa Rodriguez predala pisma sada 85-godišnjoj Dorothy, koja je bila tinejdžerka u vrijeme se dopisivala s Alom Fragakisom, kojeg je upoznala u Chicagu prije nego je on pozvan da služi vojsku.

- Bili smo prijatelji no nismo nikad radili proste stvari - kazala je starica koja sada živi u staračkom domu u Wisconsinu te dodala kako je Fragakis bio stvarno 'drag dečko'.

- Moj otac bio je vrlo strog, no sviđali su mu se vojnici. Smatrao je da su ti dečki vrlo pošteni - prisjetila se Dorothy.

Dorothy se udala za Victora Carlberga, također vojnika, pet godina nakon razmjenjivanja pisama sa Fragakisom. Njezin suprug umro je prije dvije godine, imali su šestero djece od kojih je još petero živih. Novinari Fragakisu još uvijek pokušavaju ući u trag.

Prošle godine još je jedna romantična priča iz Drugog svjetskog rata dospjela u javnost. Naime, Chris Kunellis pisao je pisma svojoj supruzi dok je služio vojsku 1944. u Italiji. Njihov sin Chuck primio je pisma čitavih 69 godina kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:08