DIPLOMATSKE TRZAVICE

Francuski diplomat uhićen u Indiji zbog silovanja trogodišnje kćeri

Policiji ga je prijavila supruga, koja je prvi put posumnjala u njega još u travnju 2010.
 YouTube

Indija i Francuska mogle bi se naći u diplomatskom skandalu nakon što je Pascal Mazurier, zaposlenik francuskog konzulata u Bangaloreu, u utorak uhićen zbog sumnje da je silovao vlastitu 3-godišnju kćer. Le Monde prenosi da je slučaj izašao u javnost 14. lipnja, kad je Mazurierova supruga Indijka u policiji prijavila silovanje, prilažući i liječničke nalaze koji potvrđuju tragove seksualnog nasilja nad djevojčicom.

Mazuriera je indijska policija privela na ispitivanje nekoliko sati nakon prijave 14. lipnja, no jednako brzo je i pušten, navodno nakon intervencije iz francuskog konzulata, kojom se zahtijevalo da ga se pusti dok se ne dokaže da je djevojčica uistinu silovana, uz garanciju da će ostati u zemlji dok traje istraga. Pred francuskim konzulatom je u ponedjeljak zbog slučaja protestiralo tridesetak aktivista za prava djece.

Trenutno se analiziraju očeva krv i odjeća djevojčice kako bi se utvrdilo je li upravo on odgovoran za ovaj stravičan čin. Majka tvrdi da ovo nije bilo prvi put, već da je njezin suprug više puta silovao njihovu kćer. Izjavila je kako je prvi puta u svog supruga posumnjala u travnju 2010., no da je željela prikupiti dokaze prije pokretanja bilo kakvog pravnog postupka. Indijski mediji navode kako par ima troje djece, dječaka od sedam godina, djevojčicu od tri i pol godine te bebu od 20 mjeseci.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova prvotno je navodno izjavilo da će Mazurier uživati imunitet sve dok mu ga Francuska eventualno ne odluči oduzeti. No francusko veleposlanstvo u Indiji potvrdilo je da se Mazurier trenutno tamo ne nalazi u diplomatskom svojstvu, već samo kao zaposlenik francuskog konzulata te da stoga nema diplomatski imunitet, koji se ionako ne bi mogao primijeniti za zločine počinjene izvan okvira obnašanja diplomatskih dužnosti. Mazurier je u utorak uhićen nakon što je indijsko ministarstvo unutarnjih poslova policiji službeno potvrdilo da ga ne štiti diplomatski imunitet.

Mazurierova supruga obratila se pismom indijskim ministrima unutarnjih i vanjskih poslova, apelirajući na vladu da učini sve kako bi se eventualni pravni proces održao u Indiji. Francusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je istinitost medijskih navoda o slučaju te naglasilo kako, prema Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima, imunitet nije važeć za bilo kakve postupke koji ne uključuju obnašanje službenih dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:10