WC BUDUĆNOSTI

Gates sa 100.000 dolara nagradio ekozahod koji daje struju

Humanitarna organizacija Bill & Melinda Gates Foundation , koju je osnovao američki multimilijarder i filantrop zajedno sa svojom suprugom, organizirala je natječaj za nova tehnološka rješenja za zahode koji neće trebati vodovod ili kanalizaciju i tako poboljšati sanitarna rješenja u siromašnim zemljama.

Bacanje pitke vode

Tako je u kampusu fundacije, u američkom Seattleu, prošli tjedan trajala natjecateljska izložba na kojoj je predstavljeno ukupno 28 rješenja novih modela zahoda koji su morali zadovoljiti nekoliko kriterija. Morali su funkcionirati bez tekuće vode, struje ili kanalizacijskih sustava i to po cijeni ne većoj od 5 centi dnevno. Također, morali su štedjeti energiju. Većina modela je radi potrebe prezentiranja svojih mogućnosti koristila lažni izmet, organskog podrijetla, napravljen od soje.

Pobjedničko rješenje, koje je za nagradu dobilo 100.000 dolara, bilo je ono tima s Kalifornijskog instituta za tehnologiju koji je vodio profesor Michael Hoffman. Zahod koristi solarnu energiju i pretvara je u struju i vodik. Cilj projekta jest osmišljavanje tehnologije koja će riješiti sanitarni problem koji muči zemlje u razvoju.

Proizvodnja do 2015.

Oko 2 i pol milijarde ljudi na svjetu živi bez higijenski i zdravstveno sigurnih zahoda, a zbog toga problema nastaju bolesti koje ubijaju 1,5 milijuna djece godišnje.

Carl Hensman, voditelj programa The Gates Foundation, izjavio je kako fundacija namjerava razviti ove tehnološke ideje i stvoriti model koji će se moći koristiti do kraja 2015.

NAJBOLJE IDEJE: SPALJIVANJE I LARVE

Tim s britanskog Sveučilišta Loughborough osmislio je zahod koji koristi energiju nastalu iz fekalija kako bi uništio otpad i ponovno stvorio čistu vodu.

Kemijski inže-njeri sa Sveučilišta u Torontu napravili su zahod koji se rješava otpada u 24 sata s metodama dehidracije i spaljivanja.

Ekvadorska skupina Fundacion In Terris napravila je model zahoda koji funkcionira uz pomoć mehaničkih pedala i lanaca.

London School of Hygiene and Tropical Medicine pokazao je sustav u kojemu se koriste larve crne mušice kako bi izmet pretvorili u hranu za životinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:01