ULTIMATIVNI SUKOB

HILLARY NAPALA PREDSJEDNIKA ‘Obamina politika nije dobra. Zbog njegovih grešaka ginu tisuće ljudi’

Hillary Clinton u intervjuu za ugledni The Atlantic uoči najavljivanja svoje kandidature za predsjednicu žestoko je napala vanjskopolitičke odluke aktualnog predsjednika

Izgledna pretendentica za demokratsku kandidatkinju za iduću predsjednicu SAD-a Hillary Rodham Clinton u intervjuu za ugledni The Atlantic distancirala se od vanjske politike aktualnog predsjednika Baracka Obame navodeći da je nemiješanje u sukob u Siriji u ranoj fazi bio vanjskopolitički “gaf”.

Clinton je u intervjuu najotvorenije dosad pokazala da se ne slaže s Obaminom politikom te izjavila kako su zbog američkog suzdržavanja od intervencije u Siriji ojačale snage islamističkih radikala i nastao pravi kaos. Clinton je istaknula da je uvijek bila u taboru koji je tražio jači angažman u sukobu iako se Obama odlučio nepetljati.

Pretjerani oprez

Na pitanje o motu “Ne radite gluposti”, kojim se američki predsjednik služio da opiše svoj način razmišljanja kad je riječ o vanjskopolitičkim potezima, Clinton je odgovorila kako sve “velike nacije trebaju imati organizacijske principe”, a “ne radite gluposti” definitivno nije jedan od njih. Iako je Obamu opisala kao “nevjerojatno inteligentnog” i “promišljenog”, aludirala je na to da je njegov pristup vanjskoj politici pretjerano oprezan te da Americi treba vođa koji vjeruje da je SAD, bez obzira na povremene pogreške u koracima, u svijetu nezamjenjiva sila dobra.

Podrška Izraelu

Prema njoj, zbog nastavka širenja islamskog terorizma u svijetu, SAD mora pronaći strategiju za zaustavljanje te pojave, a borbu da to postigne usporedila je s borbom protiv Sovjetskog Saveza i rušenja komunizma u kojoj je “SAD na koncu uspio”.

Za razliku od Obame, Clinton je bila vrlo jasna u svojoj podršci izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu kojeg, kako je poznato, Obama privatno pretjerano ne favorizira. Clinton je, pak, branila odluku Izraela da napadne palestinski teritorij Gazu zbog Hamasova raketiranja izraelskog teritorija iako su se u trenutnom izraelsko-palestinskom konfliktu na palestinskoj strani zbog brojnih civilnih žrtava mobilizirali i inače vrlo suzdržani američki mediji.

“Izrael ima pravo na obranu. Hamasovi potezi s gradnjom podzemnih tunela blizu civilnih dijelova i smještaja oružja u naselja, Izraelu jako otežava akcije. No bez obzira na to koliko se trudili izbjeći civilne žrtve, ne znam nijednu naciju koja nije počinila takvu pogrešku, ali krajnja odgovornost u ovom slučaju leži na Hamasu”, izjavila je Clinton.

Pad popularnosti

Američki mediji secirali su njezin intervju u kojem se distancira od Obamine politike navodeći da su to zapravo i očekivali od pretendentice na mjesto šefa SAD-a 2016. godine. Naime, Obamina je popularnost u posljednje vrijeme jako pala, a njegov drugi mandat obilježili su neprestani problemi na svjetskoj globalnoj sceni - od Ukrajine do Iraka.

Clinton se očigledno osjeća dovoljno snažno da postavi jasne granice između svog i Obaminog “načina”. Kako je objasnila, između snagatorskog pristupa rješavanju svjetskih kriza i gotovo izolacionističkog pristupa postoji i srednji put. A to je ekscepcionalizam, koji promovira u svojoj biografiji Teške odluke, a koji podrazumijeva posebnost američkog položaja u svijetu, kao i to da za Ameriku ne vrijede uvriježena pravila, piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:39