SIRIJSKI KRKLJANAC

ISIS OSVOJIO KLJUČNI AUTOPUT Veliki zaokret u Siriji? Putin želi pomoći 'umjerenim pobunjenicima' nakon što je shvatio da su džihadisti - nikad jači!

Dok u sveopćem sirijskom krkljancu glavni igrači nastupaju s "figom u džepu", ISIL očevidno jača, što je pokazao i njihov sinoćnji uspjeh
 AFP

Upitna učinkovitost ruskih zračnih napada, koji su otpočeli 30. rujna kao potpora režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, pokazala je prvu pukotinu u strategiji Kremlja, jer su u subotu snage tzv. Islamske države uspjele osvojiti ključnu liniju opskrbe već polurazrušenog grada Alepa. Džihadisti su, naime, borbom u kojoj je poginulo najmanje 28 džihadista i 21 sirijski vojnik zauzeli autocestu, time nanijevši značajan udarac nastojanjima Asada i njegovih ruskih i iranskih saveznika da ih ukloni iz tog područja.

Tamo se bori Asadova vojska uz pomoć ruskih zrakoplova, te iranska vojska, uz cijeli koloplet lokalnih milicija, od libanonskog pokreta Hezbollaha do manjih skupina koje podržavaju Iran i Rusija.

No, tu su još i "umjerenije" pobunjeničke skupine koje sponzoriraju SAD, Turska i Katar. Te su skupine, otkako je počela ruska intervencija, dobile značajne količine novih antitenkovskih projektila američke proizvodnje. Prema nekim kalkulacijama, broj takvog naoružanja u pobunjeničkim rukama povećao se za čak 850 posto, što je uzrok većih gubitaka na strani sirijske vojske.

Kao što se Turska u svojoj sirijskoj zračnoj kampanji više koncentrirala na gađanje položaja koje drže Ankari omraženi kurdski borci u borbi protiv ISIL-a, a manje na likvidiranje džihadističkih snaga te tzv. 'Islamske države Iraka i Levanta', tako su i Rusi u svojim napadima, čini se, više gađali pobunjeničke skupine koje ne pripadaju ISIL-u, ali im je cilj srušiti Asadov režim. Dok na takav način u sveopćem sirijskom krkljancu glavni igrači nastupaju s "figom u džepu", ISIL očevidno jača, što je pokazao i njihov sinoćnji uspjeh.

Rusija je to barem naizgled shvatila, što se može iščitati iz jučerašnjeg obraćanja ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je poručio da je Moskva spremna iz zraka pomoći "umjerenim pobunjenicima", što uključuje i one koje sponzorira SAD.

Britanski Telegraph navodi pak kako bi ovaj istup Lavrova mogao biti dio šire strategije odvajanja pobunjenika i kurdskih boraca od američkih sponzora, što Zapad oprezno tumači kao mogućnost za unošenje novog razdora u redovima sirijske oporbe.

Među tzv. "umjerenim pobunjenicima" ističu se, primjerice, borci 'Slobodne sirijske vojske', čiji je predstavnik Ahmad Saoud, glasnogovornik skupine Divizija 13, za Telegraph prokomentirao: "Rusija bombardira Slobodnu sirijsku vojsku, a sada želi surađivati s nama, dok ostaje privržena Asadu? Mi uopće ne razumijemo Rusiju!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:58