IZVELI BLITZKRIEG

ISIS SE DOMOGAO VEĆE KOLIČINE VOJNE OPREME U PALMIRI 'Uzeli su sve što je Asadov režim ostavio: oklopnjake, topništvo i protuzračno oružje'

Borci ISIS-a u Palmiri
 Amaq handout / REUTERS

Skupina Islamska država (IS) je vjerojatno prisvojila protuzračno oružje kada je u nedjelju ponovo zauzela sirijski grad Palmiru, rekao je u srijedu američki general Stephen Townsend.

Pentagon je objavio u utorak da su potrojbe predsjednika Bašara al-Asada vrlo brzo napustile taj grad pred jednom od najjačih kontranapada Islamske države.

"IS je uzeo svu opremu koju je režim ostavio. Moglo bi se raditi o oklopnim vozilima i topništvu", rekao je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

U srijedu je general Stephen Townsend, koji vodi zračnu kampanju koalicije koja se bori protiv IS-a u Iraku i Siriji, naveo pojedinosti o opremi koja je sigurno pala u ruke džihadista.

"Mislimo da se radi o oklopnim vozilima i raznom vatrenom i teškom oružju, možda i protuzračnoj opremi", rekao je tijekom videokonferencije iz Bagdada i zaključio da sve što su uzeli predstavlja prijetnju za koaliciju, ali da oni mogu obuzdati tu prijetnju i da će to i učiniti. On nije precizirao radi li se o protuzračnim topovima ili raketama. Zatim je rekao da će za sada koalicija prepustiti Rusiji, Asadovom savezniku, pokušaj preuzimanja tog grada, upisanog u UNESCO-ovu baštinu, koji je prvi puta pao u ruke IS u svibnju 2015.

Ukoliko oni to ne učine, mi ćemo poduzeti sve što možemo da se obranimo i vodit ćemo te akcije uz upozorenje Rusiji kako bi izbjegli sukobe, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:28