MISTERIOZNA SMRT

ISTRAŽITELJI NAŠLI ODSJEČENU GLAVU I NOGE NOVINARKE Stradala je u podmornici osebujnog izumitelja: Organi su bili u jednoj, a odjeća u drugoj torbi

 Scanpix Denmark/Martin Sylvest/Peter Thompson/TT NEWS AGENCY/ Tom Wall/REUTERS / Screenshot/YouTube

Danska policija priopćila je u subotu da je pronašla glavu i noge švedske novinarke Kim Wall koja je u kolovozu umrla pod misterioznim okolnostima na podmornici danskog izumitelja i osobenjaka Petera Madsena. Wall je u kolovozu u sklopu novinarskog zadatka otplovila s Madsenom na njegovoj podmornici kako bi napravila reportažu o njoj.

Njezina glava pronađena je u torbi u kojoj su bile i dvije noge, rekao je kopenhaški policijski inspektor Jens Moller. U drugoj torbi nalazila se njezina odjeća.

Kim Wall, iskusna tridesetogodišnja novinarka, ukrcala se 10. kolovoza na podmornicu Nautilus s Peterom Madsenom, danskim konstruktorom i vlasnikom podmornice u okviru reportaže na kojoj je radila.

Njezin trup pronađen je u danskim vodama jedanaest dana kasnije.

Madsen niječe da ju je ubio, tvrdi da je došlo do kvara na podmornici koja je potonula u zaljevu Koge, a da je Wall "umrla nesretnim slučajem nakon što ju je udario otvor podmornice".

Njegovi odvjetnici tvrdili su da je Madsen držao teški poklopac, ali je izgubio kontrolu nad njime pa ju je udario i usmrtio. Kazao je i da mu je namjera bila da je "dostojno isprati u more, a potom ubije sebe".

Njezin partner prijavio je nestanak 11. kolovoza. Istog dana danske vlasti su spašavale Madsena u vodama Oeresunda, između danske i švedske obale, malo prije nego je podmornica potonula.

Istražitelji misle da ju je Madsen namjerno potopio te je protiv njega podignuta i optužnica.

Prije nekoliko dana došlo je do preokreta u istrazi. Policija je, naime, potvrdila da je u podmornici na računalu pronašla snimke nasilnih ubojstava i mučenja žena, od kojih su neke bile dekapitirane. Obdukcija je pokazala i da je Wall imala 15 ubodnih rana na području prsnog koša i genitalija koje su nastale ‘oko ili neposredno nakon smrti’.

Madsen se brani i tvrdi da računalo u podmornici nije njegovo: - To je samo jedan od alata u našem laboratoriju i koriste ga svi - kazao je ranije ovog tjedna.

Kim Wall, neovisna novinarka, surađivala je s The Guardianom i s New York Timesom. Diplomirala je na novinarskom fakultetu Columbiji u New Yorku, a radila je u New Yorku i u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:31