REZULTATI ANKETE

Izbori u Nizozemskoj: Rutte ima malu prednost pred Wildersom

 REUTERS

Nizozemski premijer Mark Rutte ima malu prednost pred populističkim čelnikom Geertom Wildersom u zadnjim anketama objavljenim u utorak dok izborna kampanja u zemlji ulazi u svoja završna 24 sata.

Tri različita ispitivanja javnog mišljenja dala su Rutteovoj liberalnoj Narodnoj stranci za slobodu i demokraciju (VVD) 24 mjesta u Donjem domu parlamenta koji ima 150 zastupnika. Wildersova krajnje desna Stranka za slobodu (PVV) dobila je u različitim anketama i različiti broj - 20, 22 i 24 mjesta.

S obzirom na veliki broj neodlučnih birača i marginu pogreške, teško je reći tko će biti pobjednik na izborima, priopćile su agencije koje su provele ankete.

Čelnici svih 14 stranaka koje će vjerojatno dobiti barem jedno mjesto u parlamentu, održat će zadnju debatu u utorak navečer.

Spor s Turskom tijekom vikenda oko planiranog skupa u konzulatu u Rotterdamu za prikupljanje potpore referendumu koji bi trebao dati dodatne ovlasti turskom predsjedniku, bacio je sjenu na završne dane kampanje.

Rutte je pozvao na smirivanje situacije i odbacio je zahtjev Sybranda Buma, čelnika demokršćana (CDA) kojima predizborne ankete daju 19 mjesta u parlamentu, za poništavanje Sporazuma EU-a o pridruživanju s Turskom.

Prema anketama, nakon VVD-a, PVV-a i CDA slijede socijalni liberali (D66) s 18 mandata, zatim Zelena ljevica (GL) sa 17, socijalisti s 15 te Laburistička stranka (PvdA) s 11 mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:40